Pyrrole Orange (PO71)

Transparent Pyrrol Orange

Pyrrole Orange är ett mycket intensiv röd-orange färg. Pigemntet är inte vanligt förekommande, men bara för några sedan sedan var Schmincke den enda tillverkaren som hade det, nu är det några till som använder det och fler blir det säkert efterhand.Pyrrole Orange är ett nytt pigment (1984) som ännu inte är vanligt i färglistorna. Jag upptäckte det nyligen, bara för ett par år sedan. Färgen är numera viktig för mig, den är mycket bra som en varmröd färg, den benämns visserligen som orange, men är så pass röd att den fungerar som en varmröd för i min palett.

Det finns motstridiga uppgifter på nätet om huruvida färgen är transparent eller opak, enligt mig är den transparent eller åtminstone halvtransparent. Den fläckar inte pappret så mycket och den är lite ovillig i vått i vått men lämnar ett vackert mönster på pappret, den har en mycket försiktig granulering.

Alla färger förlorar lite intensitet i färgen och valör när de torkar, en del förlorar upptill hälften av den valör de hade som nymålade när de väl har torkat, andra förlorar bara lite, Pyrrole Orange är en färg som nästan är samma i torrt tillstånd som när den var våt, det är ju trevligt.

Jag som gillar Ftaloblå (RS) har extra mycket nytta av pyrrole orange eftersom den är nästan perfekt komplementfärg till ftaloblått. Det är svårt att hitta bra komplementfärger till denna blåa färg, men pyrrole orange är en dem dem som fungerar.

Ftaloblå + Transparent Pyrrol Orange
Ftaloblå + Transparent Pyrrol Orange ger en nästan neutral grå färg
Det finns inte så många färgtillverkare som har färgen, här är en lista på de som jag har hittat:

Daniel Smit: Transparent Pyrrol Orange
MaimeriBlu: Pyrrole Orange
Lukas: Permanent Orange
Talens Rembrandt: Pyrrol Orange
Schmincke: Transparent Orange

Transparent Pyrrol Orange från Daniel Smith är transparent.
Transparent Pyrrol Orange från Daniel Smith är transparent. Färgen verkar kallare i tunna färgskikt.
Pyrrol Orange  är lite fläckande
Färgen är lite fläckande
Pyrrol Orange rör sig inte så gärna i vatten
Den rör sig inte så gärna i vatten
Pyrrol Orange granulerar nästan inte alls
Den granulerar nästan inte alls, men lämnar ett fint bett
Pyrrol Orange  blommar gärna
Färgen blommar gärna

Information

Färgindex: PO71
Ljusäkthet: Utmärkt
Transparens: Transparent
Fläckande: Nej (bara lite)
Granulerar: Nej

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x