Maskeringsvätska

Masking fluid

Maskeringsvätska är flytande gummilösning som appliceras på pappret för att spara ut det vita pappret. Små vita detaljer är svåra att spara ut genom att bara måla runt dem. Då är maskeringsvätskan lösningen. Man målar helt enkelt maskeringen på området som skall vara vitt. Efter att maskeringen  har torkat målar man akvarellfärg över och låter den torka, sedan gnuggar man bort maskeringen, resultatet blir vita detaljer på de ställen som man tidigare målat med maskeringsvätskan.

Naturligtvis går det att använda maskeringsvätska på redan målade områden: Exempel: Måla en gul yta, när den har torkat sätt dit några prickar med maskeringsvätska, låt torka och måla grönt över det gula, gnugga bort maskeringen så har du en gräsmatta med maskrosor.

Själv föredrar jag maskeringsvätska i flaska, för min del skall den vara vit, inte blå eller grå. Det finns olika pennor och stift med maskeringsvätska också. Enligt min erfarenhet fungerar de tveksamt, det är bättre med vätskan i en flaska, då kan du själv välja vilket redskap du vill använda.

Att använda pensel

Maskeringsvätska med pensel

Använd inte din finaste pensel för maskering. Den kan bli förstörd! Leta upp en gammal billig syntetpensel. Gärna av mindre storlek. Du kan skydda penseln genom att doppa den i tvål eller diskmedel (gör inte så med en bra pensel) det hindrar maskeringsvätskan från att fastna i stråna.

Gör så här: Doppa eller sätt en droppe av tvålen på penselstråna, gnugga in tvålen med fingrarna så alla strån blivit täckta. Dra gärna av överflödig tvål med fingrarna, det behövs inte mycket, och vi vill påverka maskeringsvätskan så lite som möjligt.

När du har maskerat klart skall penseln genast tvättas i vatten, om vätskan får torka är penseln körd. Det finns nämligen inget lösningsmedel för torr maskeringsvätska.

Att använda Silikonpensel (Color Shaper)

Maskeringsvätska med Silikonpensel (Color Shaper)

En silikonpensel ser ut som en vanlig pensel med med en silikontopp istället för penselhår. Det är ett användbart redskap för akvarellmålaren bland annat för maskeringsvätska. Doppa den i vätskan och applicera på pappret, hur enkelt som helst. Den behöver inte ens rengöras, låt den bara torka och rulla sedan av den torra maskeringsvätskan med fingrarna.

Att använda stålpenna

Maskeringsvätska med stålpenna

När du skall spara ut mycket fina detaljer är en stålpenna ett utmärkt redskap, en stålpenna är bra till akvarellmålning i allmänhet, fina linjer som är svåra med pensel är enkla att göra med stålpenna.

Maskeringsvätskan är rätt så trögflytande, man behöver spä ut den med vatten för att den skall fungera med en stålpenna. Om man spär ut för mycket blir den svår att få bort när den är torr, om man spär för lite fungerar det inte med pennan. Jobbigt!

Så här gör jag: Doppa pennan i vatten och sedan direkt i maskeringsvätskan, doppa därefter pennan i vatten igen, det brukar fungerar för mig.

När du har maskerat färdigt bör du rengöra pennan, ta ut stiftet från hållaren, sköj det i vatten (noggrant) om du har doppat pennan så djupt i masteringvätskan att även pennhållaren har blivit doppad skall du rengöra den också i vatten.

Se filmen

Att använda tandborste

Maskeringsvätska med tandborste

Ett trix som jag använder ibland är tandborste, den är bra att stänka och droppa med. Det går även bra att stänka maskeringsvätska.

Doppa tandborsten i vätskan, låt sedan det mesta rinna av, annars får du stora plumpar på pappret. Håll borsten med stråna uppåt, drag med ett finger i riktning mot dig (inte åt andra hållet, i så fall blir du själv maskerad). Du kommer att få stänk på pappret, större prickar i början och mindre efterhand som tandborsten har mindre maskeringsvätska.

Se filmen

Andra redskap

Tandpetare är ett vanligt sätt att applicera maskeringsvätska, eller penselskaftet. du kan säker komma på fler metoder. Fungerar metoden som du vill så är den bra. Det finns person som säger att det är fusk att använda maskeringsvätska, Jag säger: fusk finns inte vad gäller akvarell. Allt är tillåtet!

You may also like...

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Erika Timewell
Erika Timewell
2 years ago

Textillim fungerar också bra att maskera med, finns det någon anledning att inte använda det? Mvh Erika

Linda
Linda
Reply to  Erik
1 year ago

Tack, jättefin, informativ och behjälplig artikel och blogg plus kommentar här. Jag har köpt det märket för länge sen pga rekommendationer. Vet du hur mycket man späder det?

Maria Tivemo Eftring
Maria Tivemo Eftring
1 month ago

När jag använde maskeringsvätska nu senast la jag den på ett fuktat, halvtorrt papper. Det tog väldigt lång tid innan vätskan torkade och när jag skulle ta borden följde pappret med…. Det var ändå ett Arches som väl ska tåla en del.
Ska man alltid lägga mask.vätska på torrt papper?

Maria Tivemo Eftring
Maria Tivemo Eftring
Reply to  Erik
1 month ago

Tack för snabbt svar!!

Lollo schleenvoigt
Lollo schleenvoigt
Reply to  Erik
20 days ago

Hej! Försöker hitta hur lång tid det tar för maskeringsvätskan att torka? Någon som vet. Jag har winsor and Newtons

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x