Är blå den viktigaste färgen?

Blå färg

När jag har den första genomgången av färger för mina elever brukar jag påstå att blå färg är viktig, kanske viktigast av alla. Å andra sidan har jag träffat akvarellkonstnärer som inte ens äger en blå färg, och säger att blå färg är onödig och till och med oönskad.

För mig sätter den blåa färgen tonen för en målnings kolorit. Den blandas med alla andra för att skapa nya färger och anger därför tonen i en målning. Tillsammans med gul färg får man olika gröna, med någon röd blandar man violetta färger. Men viktigaste av allt är nog att den utgör grunden för svarta och gråa färgblandningar, oftast blandad med någon brun färg.

Man får en helt annan färgton i en målning som är målad med fransk ultramarin jämfört med en gjord med ftalo eller preussisk blå.

Dessa två målningar av samma motiv är målade med olika blå färg tillsammans med bränd sienna, Till vänster är en målning gjord med fransk ultramarin och bränd sienna och den till höger är målad med ftaloblå (RS) och bränd sienna. Stor skillnad, eller hur. Enda skillnaden är alltså den blå färgen som sätter sin prägel på hela målningen. För mig är valet av blå färg helt avgörande för vilken känsla jag vill ha i en målning.

Fransk Ultramarin
Ftaloblå (RS)

Fransk ultramarin är rödaktig och intensiv och den granulerar, passar bra till vinter och höstmotiv och bilder med lite grov karaktär. Koboltblå är rätt så mycket ljusare och något mindre röd än ultramarin, med den kan man även måla vårliga motiv, den ger en mycket mildare färgton än ultramarin, passar bra till bilder med lättare stämning. Någonstans mitt emellan dessa två finns koboltblå djup.

Radikalt annorlunda blåa färger är ftaloblå (både röd och grön ton) och preusisk blå. Båda dessa är intensivt kallblå, de torkar upp hel slätt (läs tråkigt) och ger alltid en lätt grönaktig färgton åt målningen, ibland så pass mycket att blandningar måste tyglas med en skvätt röd färg för att det hela inte skall bli för grönt. De är utmärkta färger för vår- och sommarmålningar. Koloriten blir lätt och glad med dessa färger. De ger stora möjligheter till fina gröna färgblandningar, de är mindre lämpliga att måla grått och dystert med.

Svaret på frågan hittar du längst
ner på sidan i kommentarsfältet

Samma hus målat med fransk ultramarin och ftalonblått och i övrigt samma färger, frågan är vilken är den målad med fransk ultramarin och ftaloblå?

Cölinblå (Cerulean blue), kobolt turkos och den numera försvunna manganblå är exempel på blå färger som är mycket ljusa. De är alla alldeles för ljusa att använda som ensam blå i en målning, de bör kompletteras med någon djupare blå färg.

Det går bra att använda två olika blå färger i en och samma målning. En del konstnärer anser att de, för att de inte skall krocka med varandra koloristiskt, alltid skall blandas med varandra. Men jag anser att om du utser en av dessa (intensiv blå eller blekblå) som viktigaste blå i målningen måste den andra alltid blandas med den första, annars uppstår lätt disharmoni.

Ett exempel: Du målar ett havsmotiv med fransk ultramarin men behöver en kallare blå färg för himmlen, du väljer cölinblå för detta. Då är det inte lämpligt att använda dem var för sig. Lite fransk ultramarin i himmelsfärgen binder samman färgerna. Eller en skvätt cölinblå i havet tillsammans med ultramarin går också bra. Bara du inte målar havet med oblandad ultramarin och himlen med oblandad cölinblå.

Det finns andra blå färger utöver de ovan nämnda, men de är mindre vanliga och flera är blandade färger. Som en läsare av den här bloggen vet, så tycker jag inte om färdigblandade färger.

För mig är alltså den blå färgen mycket viktig, nästan alla olika färgblandningar som en målning består av har lite blått i sig. Gröna, violetta, mörkbruna och svarta färger är alla skapade med blå färg blandad med en eller två andra. Den blå färgen sätter stämning och koloriten i en målning. Ibland går det att använda två olika blå färger, men då bör de inte användas var för sig oblandade, utan de fungerar bättre när de blandas med varandra.

You may also like...

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x