Viridian (Smargdgrönt)

Viridian

Under 1800 talets första halva började man att använd den nya färgen Kromoxidgrönt inom konsten, En fransk färgtillverkare, Pannetier, tillverkade färgen enligt ett hemligt recept. Något senare kom man på att om pigmentet fick, efter kraftig upphettning, reagera med vatten så tog det åt sig vattenmolekyler och skiftade färg fick andra egenskaper, detta blev pigmentet Viridian, eller på svenska: smaragdgrönt (Smargdgrönt skall inte förväxlas med Emerald green som är en mycket giftigt färg som inte längre används men vars namn lever kvar i diverse färgblandningar). Båda färgerna finns fortfarande som akvarellfärg, den första säljs under namnet Kromoxidgrönt och den andra har namnet Viridian. 

Kromoxidgrönt Ftalogrön viridian
En jämförelse av Kromoxidgrönt, till vänster. Ftalogrön blå ton i mitten och viridian till höger.

Viridian är en färg som antagligen måste blandas med andra innan den blir användbar. Oblandad är den så klart grön att det ser onaturligt ut. Med lite gult i viridian så kan du få de vackraste naturgröna färgerna, Med lite kallröd färg dämpar du den aggressiva tonen, färgen blir lugnare med rött. Med hjälp av en kallröd och en gul kan du blanda allt ifrån ljus saftgrön till mörk Hooker’s grönt. 

viridian + ultramarinviolett.
Om du läser om färglära är en av “sanningarna” att det inte går att blanda till en primärfärg av andra färger. Det kanske inte är hel sant, så här vacker blå färg kan blandas av viridian och ultramarinviolett.

Namnet viridian kommer från det latinska namnet för grönt: viridis. Färgen är blåaktigt grön och granulerade. Eftersom pigment är dyrt så förfalskas det i billigare färger, ofta med ftalogrönt blå ton, så det gäller att se upp när du köper färgen så att det verkligen är viridian och inte någon billig ersättning. En del tillverkare “förbättrar” färgen genom att blanda i något annat pigment.

Exempel på billiga färger med falskt pigment:

WINSOR & NEWTON : COTMAN PG7 (Ftalogrön BS)
SHINHAN PG7 (Ftalogrön BS)
Daler-Rowney Aquafine PG7 (Ftalogrön BS)
ROYAL TALENS VAN GOGH PG7 (Ftalogrön BS)
Daler-Rowney Artists Watercolour PB36, PG7 (Coelinblått + Ftalogrön BS)

Exempel på färger som är blandade men innehåller viridian

SENNELIER PG18, PG7 (viridian + Ftalogrön BS)
OLD HOLLAND: VIRIDIAN GREEN LIGHT PG18, PY3 (viridian+arylidgul)
OLD HOLLAND: VIRIDIAN GREEN DEEP PB29, PG18 (ultramarinblå+viridian)

Exempel på tillverkade som har äkta vara:

WINSOR & NEWTON PG18 (Viridian)
ROYAL TALENS : REMBRANDT PG18 (Viridian)
BLOCKX PG18 (Viridian)
DANIEL SMITH PG18 (Viridian)
SCHMINCKE PG18 (Viridian)
M. GRAHAM PG18 (Viridian)
LUKAS PG18 (Viridian)
MAIMERIBLU PG18 (Viridian)
HOLBEIN PG18 (Viridian)

Viridian är mycket lik ftalogrönt blå ton men har helt andra egenskaper, Viridian granulerar, det gör inte ftalo. Viridian är inte fläckande och lämnar inget bett, ftalo är mycket fläckande och den biter. Viridian har en något mjukare framtoning är ftalo, den är inte lite skrikigt grön. Du som gillar den ilskna grön tonen i ftalogrönt men vill ha en färg med lite mera karaktär, och som är lite lugnare, kanske viridian är värd att provas.

viridian + kinakridonrosa
Komplementfärgen till viridian är en kall röd, här kinakridonrosa, de blandats till en stilig grå färg.

Egenskaper

Pigment: PG18
Ljusäkthet: utmärkt
Transparens: Färgen är tranparent
Fläckande: Inte fläckande
Granulerar: Rätt så mycket

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x