Skånsk gård

enkel övning

Det här är en lättmålad övning. Tre färger och endast några få lager av färg och nästan inget lager på lager eller vått i vått, i stort sätt hela målningen är gjord med endast ett lager, av olika färg, på omålat papper.

Färgerna jag valde var fransk ultramarin, bränd sienna och nickel dioxin gult (en gul färg som inte längre är tillgänglig, men vilken gul som helst funkar.) Om du vill använda andra färger fungerar det också, men endast tre färger, och det skall vara en blå, brun och gul.

Ett foto att måla efter.

Börja med en rätt så enkel blyertsteckning. Den skall bara ange var saker skall placeras på målningen. Gör den så blygsam som möjligt. Bildkompositionen bryter antagligen mot en del ”regler”: horisonten är mitt i bildhöjden och själva motivet är centrerat. Men funkar det så funkar det, och jag tycker att det fungerar fint.

Steg 1

Steg 1

Börja att måla himlen, den är ju längst bak i motivet och bakifrån och framåt är en god princip att följa. Som du kan se, är den blåa färg som jag målade himlen med, inte särskilt ren och klar. Det beror på att jag blandade lite gul färg i den ultramarinblå. Den blåa färgen är alldeles för röd för att vara en bra himmelsblå. Lite inblandning av gult gör den kallare. Det kanske inte du behöver göra, beroende på vilken blå du har valt.

Molnen skapas genom att du målar den blåa himlen runt dem. Det kallas för att måla negativt, att skapa formen på ett föremål genom att måla det som är bakom. Börja upptill på himlen, och späd den blåa färgen efterhand som du närmar dig horisonten, så att himlen blir ljusare nertill än högre upp. Om du målar flödigt så slipper du kanske blomningar. Längst nere vid horisonten skall färgen vara så utspädd att du egentligen bara målar med vatten.

Låt den blåa färgen torka medan du blandar till en grå färg av blått och brunt. Beroende på ditt färgval kanske den grå färgen blir grönaktig eller till och med får en violett anstrykning. Bry dig inte om detta om så är fallet. Färgen kommer i sitt sammanhang att se bra ut i slutändan.

Späd din gråa färg med vatten till den är mycket ljus. Måla dit den, lite slarvigt, på undersidan av alla moln så att de får en skugga.

Den mörka åkern skall målas nu. Blanda en mörkbrun färg med din bruna och blå färg. Färgen skall var mycket mörk. Den skall målas endast en gång så det går inte att fuska och måla över om färgen blivit för ljus. Mörka färger dör om du måste måla flera lager av akvarellfärg ovanpå varandra.

Du bör lämna ett litet mellanrum mellan husens underkant och den mörka åkern. På fotot ser du en liten grön rand av gräs mellan husen och den mörka åkern, lämna bara denna del omålad tills vidare.

Lägg märke till den shumrade underkanten på åkern. Den åstadkommer du med ett snabbt, våghalsigt penseldrag, något diagonalt, över pappret (läs mer om shumring). När detta är gjort fyller du området ovanför med samma mörka färg.

Steg 2

Steg 2

Två saker skall göras i det här steget: Måla med en svag färg de avlägsna åkrarna och träden i bakgrunden. Färgen du använder för detta kan vara brunaktig, grå eller grön, eller blåaktig, det är ditt val. Men den skall vara svag så att det verkar vara långt borta. Undvik att måla på husen i förgrunden.

Måla även den lilla ytan framför husen och ovanför den mörka åkern. Jag gjorde min med samma färg som de avlägsna träden, men du kan göra din grön, som på fotot, om du vill.

Den andra grejen du skall göra är att måla det gröna fältet längst ner på bilden. På fotot ser du en väg mellan det gröna och det nyplöjda bruna fältet. Jag valde att lägga en sträng med en omålad yta med shumrade kanter, det behövs något mellan fälten. Det blir tungt och tråkigt med bara ett mörkbrunt fält och under det, ett grönt. I det gröna fältet kan du även lägga in valfri avvikande färg, så att det inte blir alldeles platt, jag använde lite brunaktig färg i underkant.

Steg 3

Steg 3

Börja med de stora trädkronorna till vänster i bilden. Måla träden, med väl utspädd färg, som pendlar mellan blågrå och brunaktig. Börja på vänster sida och späd färgen efterhand så att den blir ljusare till höger. Låt färgen torka innan du börjar att måla husen. För att skapa ljus i bilden bör husens fasader som är till höger förbli omålade, alla anda delar av husen kommer att få någon färg. De mörka hustaken och gavlarna kan gärna målas med både brun och blå färg som får flyta in i varandra. På så sätt blir de inte tråkiga. Låt husen torka och sätt sedan dit några fönster och dörrar. Måla även några trädstammar på de tidigare målare trädkronorna.

Den omålade, shumrade utsparningen i det gröna fältet får en lätt gulbrun övermålning, och några snabba mörkgröna penseldrag placeras i den gröna åkern. Därmed är denna målning färdig.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x