Blå skuggor (en övning med maskeringsvätska)

blue shadows

Jag har målat denna med fransk ultramarin och bränd sienna, om du vill använda någon annan blå och brun går det bra. Välj en blå och brun som blandade med varandra ger en svart (neutral) blandning.

Förlagan för målningen
Förlagan för målningen

Steg 1

Blå skuggor steg 1

Det första som du skall göra i målningen är att maskera alla grässtrå med maskeringsvätska. För att göra dessa tillräckligt smala rekommenderar jag att du använder en stålpenna för jobbet. Med en pensel blir det svårt att få samma smalhet på alla strån. Gör långa strån intill träden, uppe på den lilla backen, och gör korta strån ute på fältet framför. Det finns många strå på fotot (hundratals) så teckna många strån med maskeringsvätska.

När alla grässtrån är maskerade och torra är det dags att börja måla. Använd din blåa färg. Späd färgen olika beroende på vad du målar, t.ex. De långa skuggorna till vänster är ljusare än de på backen bakom.

Steg 2

Blå skuggor steg 2

När den blåa färgen har torkat skall du använda stålpennan med maskeringsvätskan igen. Teckna några strån i de blåa fälten. Både uppe på den lilla backen framför träden och i fältet nere till vänster. En del av stråna är i solskenet och vita (de första du maskerade) andra är i skugga och blå.

När detta är gjort målas en himmel, börja med utspädd blå färg överst och övergå till ljus brun färg nederst på himlen. Måla flödigt, inga penseldrag skall synas i den färdiga himlen. Måla därefter längst borta till vänster i bilden endast antydda blåaktiga träd på avstånd, rak underkant och lite mera trädformad överkant. Måla även huset till höger i bilden, tänk på att det ligger snö på taket, en blå undermålning på taket hjälper till med detta.

Steg 3

Blå skuggor steg 3

Nu skall träden målas, det tar tid med alla dessa grenar. Använd en mörkbrun färg som blandas av blått och brunt. Det skall inte vara tydligt brun, bara nästan. Om du vill kan du göra lite struktur i fältet bakom träden detta måste i så fall göras före träden. Om du gillar att använda stålpenna till akvarellfärg är detta ett strålande tillfälle. Använd den för alla mindre grenar. Om du inte gillar stålpenna använd en liten pensel istället.

Innan du tar bort maskeringsvätskan från alla strån kan du passa på att måla skuggor på dem. De små stråna framför träden är ibland mot en vit bakgrund, de kommer inte att synas när maskeringen är borttagen, måla därför skuggor på alla stråns vänstersidor, jag vet att detta är ett tidskrävande projekt, men något som måste göras.

Steg 4

Blå skuggor steg 4

Tag bort maskeringsvätskan genom att ”rulla” av den med dina fingrar, var noggrann, all maskering skall bort. Därefter kan du finputsa detaljer i bilden om det behövs, Fler skuggor på stråna, fler grenar, lite finlir här och där. När du bedömer att målningen är klar, så är den klar.

YouTube player
En video från när jag målade denna bild

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x