Varför inte svart?

varför inte svart?

Man hör ofta att svart färg skall undvikas, eller till och med att den är förbjuden i akvarellmåleri. Jag kan förstå varför, en svart detalj. i en målning som inte innehåller någon svart i övrigt, ser inte bra ut. Men om den svarta färgen är en del av målningens kolorit, och ingår i blandningar med andra färger fungerar svart färg lika bra som någon annan.

Många påstår att alla svarta färger MÅSTE blandas från andra färger, att svart inte får målas med just svart. Nonsens, svart färg är bara en av många färger som akvarellmålaren har till sitt förfogande, men den måste användas med förstånd, precis som alla andra färger.

Av den anledningen kommer här en övning med nästan bara svart färg.

Målningen är gjord med elfenbenssvart, bränd sienna och obränd sienna. Det går bra med lampsvart om du inte har elfenbenssvart, själv föredrar jag dock den förstnämnda.

Den här målningen är mycket svår att göra utan en riktigt bra teckning som grund. Var väldigt noggrann med teckningen, varje linje skall tecknas med precision. Med en noggrann och exakt teckning är målningen rätt så enkel att utföra, utan en sådan blir den nästan omöjlig.

Foto som förlaga

Steg 1

Efter allt tecknande är det dags att börja måla. Blöta pappret runt kannan och koppen med rent vatten, sedan skall du med svart färg, på det våta pappret, lägga in alla de olika skuggor som du ser på fotot. Det kan vara svårt att se var det är mörkt och ljust på foto på grund av alla svarta linjer som förvillar. Titta i så fall på mitt första steg som kanske kan vara till hjälp med skuggorna.

Som alltid när du skall måla en större yta vått i vått är det bättre att blöta pappret våldsamt mycket för att sedan låta vätskan sjunka in. På det sättet blir pappret mättat med vatten och du har längre tid på dig för själva målandet.

Färgen för detta första steg är endast svart.

Steg 2

När pappret efter det första steget är torrt skall kannan och koppen påbörjas.

Måla kannans lock med svart + obränd sienna. Medan färgen fortfarande är blöt, lägg i lite mörkare reflexer med svart färg. Lämna den ljusa ovandelen omålad.

Blöta hela kaffekannans utsida och måla därefter, med svart färg, vått i vått några schatteringar som får kannan att se ut som metall.

Måla kaffekoppen och fatet med ljus färg (koppen är ju vit) blanda gärna lite varm färg i den svarta, bränd eller obränd sienna. Var noga med att lämna en vit omålad kant längs fatets omkrets samt koppens ovansida.

Steg 3

Nu skall alla svarta linjer på underlaget målas. Använd bara svart färg för detta.

Om du tittar riktigt noga på min målning ser du att alla linjer inte har samma valör. Linjerna är ljusare där det vita underlaget är som ljusast. Detta är inte oväsentligt, det skapar mer ljus i målningen om linjerna inte bara är svarta, utan man skall kunna skönja små nyansskillnader bland alla svarta linjer.

Steg 4

I detta steg skall reflexerna i kannan målas. Här gäller det att vara noggrann och följa fotot så nära som möjligt. Svart färg används för alla linjer i kannans reflexer, i den gula delen av locket skall linjerna bara antydas med ljus färg.

Glöm inte reflexen av koppen med fat i kannan. Skuggorna i koppen kan göras lite varmare, antingen med hjälp av bränd eller obränd sienna + svart. Kaffet i koppen skall målas med svart + bränd sienna så att det får ”kaffefärg”

Handtaget och tumgreppet på kannan påbörjas, det skall nämligen målas i två steg, detta första steg måste få torka innan det andra steget målas.

Steg 5

Färdigställ kannans handtag med riktigt mörk svart färg. Lämna mindre omålade linjer mellan de olika ytorna så att det inte bara blir en svart klump av handtaget.

Ljusare ytor i det svarta handtaget kan du suga upp med en fuktig pensel. Glöm inte att måla hålet framtill på kannans lock, utan det, blir det inget kaffe.

Jag använde vit färg för att framhäva lite dagrar i kannan i slutskedet av målningen, du kan också göra det om det behövs. Men om målningen är perfekt och ljuset faller trovärdigt, strunta i den vita färgen.

YouTube player

You may also like...

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pär Henriksson
Pär Henriksson
1 year ago

Thanks Erik,

This is not only a useful and instructive exercise, the result is also a nice piece of art.

Pär Henriksson

Stämplad
Stämplad
1 year ago

Hej Erik,

Söker råd om vattenstämplar på finpapper?

Vad ska en göra med vattenstämplarna som är ivägen finpapper? Bara måla över och låtsas som ingenting, eller skära bort? Hur ser folk på den saken?

Med vänlig hälsning,

Stämplad!

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x