Maskeringsvätska med stålpenna

Maskeringsvätska

I inlägget Maskeringsvätska skrev jag om att jag brukar späda ut maskeringsvätskan när jag använder den med stålpenna. Jag tänker här närmare beskriva hur jag gör det. Det där med maskeringsvätska vållar nämligen problem för mina elever, särskilt med stålpenna.

Om du vill maskera tunna linjer eller verkligen små detaljer är stålpennan ett utmärkt redskap. Men eftersom maskeringsvätskan är rätt så trögflytande går det inte att bara doppa pennan i vätskan och börja maskera. Ingen vätska kommer på pappret eftersom den inte kan lämna pennan, den är för tjock i konsistensen. Det enda du lyckas med är att skrapa pappret, och det vill du ju inte.

Det går bra att späda ut maskeringsvätskan med vatten. Gör så här:

1. Doppa spetsen i vatten så att den blir blöt.
2. Doppa den därefter i maskeringsvätskan så att den blir fylld
3. Som ett sista steg doppas pennan i vatten igen, låt den rinna av något innan du använder den på pappret.


Med outspädd maskeringsvätska är det svårt (omöjligt) att så vätskan att rinna ut ur pennan.

Maskering med penna fungerar bra om du späder vätskan, enklast är att bara doppa pennan i vatten

När du har följt dessa tre steg skall vätskan flyta bra ut ur pennan och du kan maskera små fina detaljer. Testa gärna detta på ett testpapper innan du provar det på en målning. Vattnet som du använt för utspädningen är fullt av maskeringsvätska, du måste byta till rent vatten innan du börjar måla.

You may also like...

4 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x