Nybörjarens misstag 1

smutsig färglåda

Jag har hållit akvarellkurser i snart 40 år och har sett många nybörjare måla akvarell under all denna tid. Jag tänkte nämna några mycket vanliga misstag som nybörjarna gör, så att du kan undvika dem. Jag vet att en pedagogisk sanning är att man skall lyfta fram de positiva sakerna, men här gör jag motsatsen.

Det finns massor att skriva om här, men vi börjar med material, senare kommer fler inlägg om andra vanliga misstag, men denna första text handlar om material.

Använder billigt papper

Använder billigt papper

Detta är det allra vanligaste misstaget som nästan alla nybörjare i akvarell gör, de köper fina penslar och bra färger men struntar i det viktigaste: pappret. Du kan måla akvarell med halvdåliga färger och usla penslar, men du kan inte måla akvarell på ett dåligt papper. Köp bra papper, det är helt avgörande för att lyckas med din målning, ett bra papper är tillverkat av bomull, är rullviratillverkat (mould made) och har en limmad pappersyta (sizing). De är dyra, men det är en förutsättning för att kunna måla akvarell.

Ställer penseln i sköljvattnet

Ställer penseln i sköljvattnet

I stället för att lägga ned penseln när den inte behövs ställer nybörjaren den i sköljvattnet, detta är ett effektivt sätt att snabbt förstöra penslar. Ställ aldrig din pensel i vattenbehållaren, lägg den bara på bordet vid sidan av pappret.

Pillar på pappret

Tag inte på akvarellpapper

Alla nybörjare använder akvarellpapper i block. Det första de gör när en ny målning förbereds är att öppna blocket, och fingra på pappret. Varför? Det är mycket vanligt att en deltagare på kursen klappar på pappret med handen innan de skall börja måla, de öppnar blocket, lägger handen på pappret, klappar några gånger, gnider gärna handen över pappret, som för att bekanta sig med det tomma pappret innan de börjar måla på det. Akvarellpapper är känsliga, man skall aldrig ta på pappersytan, ALDRIG!
(Jag har sett videos på Youtube där mera erfarna konstnärer också gör så, det är mycket konstigt tycket jag.)

Smutsig färglåda

Smutsig akvarellåda

Det är kanske en fråga om personlighet, för en del nybörjare har mycket rena färglådor. Men många är dåliga på att hålla sina färger rena, de tar först blå färg och genast gul, utan att först skölja penseln, då blir naturligtvis den gula färgen smutsig av den blåa inblandningen, om man alltid gör så blir alla färger smutsiga. Den främmande färgen tränger in i alla sprickor och skarvar och gör det mycket svårt att i efterhand rengöra färgerna. Skölj penseln innan du tar färg från en annan färgkopp. Ett annat sätt att slippa detta är att använda tuber. En del nybörjare har så smutsiga färger att de inte kan måla en citron, det blir en lime.

För små penslar

För små akvarellpenslar

Det är inte ovanligt att en ny elev på mina kurser har (för) många penslar, alla i storlek mindre än 8. De har en massa småpenslar, storlek 1, 3, 6 och även mindre. För många nybörjare är en stor pensel den som för de mera erfarna är en liten pensel. De allra flesta använder alldeles för små penslar. Du bör ha åtminstone en storlek 12-14 som standardpensel. Alla mindre penslar används för att måla detaljer och småsaker.

Gosar med penslarna

tar på sina akvarellpenslar

Precis som med pappret älskar en del personer att ta på sina penslar, när de tar fram sin valda pensel är det första de gör att dra den genom fingrarna, och sedan gullar de med den en liten stund, det finns ingen annan beskrivning, de smeker den på ett kärleksfullt sätt. Det är inte bra att överföra fett och smuts till din pensel, undvik att ta på penslarnas hår. Du skall helst inte heller ”måla” med torr pensel på ditt ansikte som jag har sett några elever göra.

Maskeringstejp

Maskeringstejp akvarell

Om du har läst andra inlägg på den här bloggen har du förstått att jag är en varm anhängare av att fuktspänna pappret. Det är en förutsättning för att få ut maximalt från ditt material. Men en del nybörjare fäster bara ett torrt papper på en skiva med maskeringstejp, ett beteende som jag ibland ser även erfarna akvarellmålare ägna sig åt. Pappret blir inte spänt och ytan blir inte behandlad, dessutom när de använder vatten på pappret kommer det att resa sig i en lite kulle eftersom det inte kan utvidga sig när det sväller av vattnet. Det är med andra ord en mycket dålig idé att tejpa ett torrt akvarellpapper på en skiva. Ändå gör många det, gör en riktig fuktspänning istället. Det är faktiskt bättre att måla på ett löst ark akvarellpapper än att tejpa fast det på en skiva med maskeringstejp.

Fortsättning följer…

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x