Perylen Röd – PR149

Perylene red

Som pigment för konstnärsfärger är PR149 relativt nytt, det kom på marknaden 1957, även om färgämnet blev uppfunnit cirka 50 år tidigare. Pigmentet förekommer som en beståndsdel i ett stort antal blandfärger, men som oblandad färg är inte PR149 lika vanlig. Bland de stora tillverkarna har jag hittat följande:

Maimeriblu – Crimson Lake PR149
Daniel Smith – Perylene Scarlet PR149
Royal Talens Rembrandt – Perylene Red PR149
Roman Szmal – Perylene Scarlet PR149
Da Vinci – Perylene Red PR149
Michael Harding – Perylene Crimson PR149

Det finns ytterligare några få tillverkare, men de är mindre vanliga och inte så kända.

Färgen som här fått namnet Perylene Red skall inte förväxlas med PR178 som är den färg som oftast får namnet Perylene Red. De två färgerna har en del likheter, men PR178 är mera åt det orangea hållet, och är lite renare i färgen. Det finns även tillverkare som kallar ”Perylene Maroon” för Perylene Red. Så det råder lite förvirring vad gäller namngivning av Perylenfärger som är röda. För att hitta färgen den här texten handlar om bör du kolla färgindexnamnet som skall vara PR149, eller använd listan här ovan för att hitta rätt.

Att namnge färgen verkar vara besvärligt för tillverkarna. PR149 får heta allt från Crimson Lake till Scarlet. Men inget av dessa namn är en bra beskrivning av färgen. PR149 är en något smutsig och djup mellanröd färg, och har inte något med rödorange scarlet eller kall Crimson att göra.

En del tillverkare anger att färgen granulerar, men det är en mycket svag granulation, som är tydligast i rätt så utspädda frikostigt målade ytor. Ljuståligheten är bra men inte utmärkt. Färgen är rätt så fläckande och inte särskilt villig att flyta med vatten.

Den är halvtransparent, något som uppenbarar sig efter att den har torkat. Som nymålad, våt färg, framstår den som opak, en egenskap som övergår till relativ transparens när färgen väl torkat.

Perylene Röd förlorar endast lite färgton när den torkar. Den blir aningen mindre klar i torkat tillstånd, medan valören är i stort sätt oförändrad.

Perylen Röd i olika blandningar med Indantronblå och Kinakridon orange

Jag använder den inte så ofta oblandad, utan nyttjar den oftast i blandningar tillsammans med grön eller blå färg. Tillsammans med olika blåa färger ger den vackra svartvioletta blandningar, och med grön färg skapar den brunsvarta nyanser som jag tycker mycket om.

Violettsvarta färger tillsammans med Ftaloblå
Brunsvarta färger tillsammans med Ftalogrön

Så om du behöver en mellanröd intensiv färg, med trevliga blandningsegenskaper, kan detta vara färgen du söker. Du måste dock står ut med en viss oklarhet och orörlighet i vatten.

Man kan skönja en svag granulation i utspädd färg.
Rätt så fläckande.
Ingen blomning.
Vill inte röra sig i vatten.
Kanske ett svagt bett.
Vänster nymålad, höger är torr.

Egenskaper

Färg index namn: PR149
Ljustålighet: God
Transparens: Halvtransparent
Fläckande: Ja
Granulerar: Svagt

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x