Tegelstenar

Tegelstenar

När det finns en tegelbyggnad i motivet ställs man inför ett val med två möjligheter: strunta i stenarna och bara måla hela huset med en tegelstensfärg, eller måla varje tegelsten var för sig. Vad man väljer beror på olika faktorer: Är huset lång borta eller nära? Bidrar stenarna till målningen eller blir det bara plottrigt? Är det kraftigt perspektiv på tegelbyggnaden? Det finns många olika faktorer som kan vägleda valet. Ibland bör man måla allt med en och samma färg och ibland blir det faktiskt fint att måla alla stenar.

Om du bestämmer dig för att måla tegelstenar måste du teckna dem först. Det är mycket viktigt, om du målar på frihand kommer du inte att kunna hålla jämna rader. Om huset skall vara trovärdigt är det viktigt att tegelstenarna ligger i fina rader som följer perspektivet. Jag brukar teckna linjer för raderna och sedan vertikala linjer för varje sten. Man måste tänka på hur tegelstenarna är lagda, vilket murförband som är använt. Sedan målar jag tegelstenarna nästan fram till linjen och skapar därmed ett mellanrum mellan varje tegelsten och murbruket.

YouTube player
Exempel på tegelstenar målade med en “tegelstenspensel”.
YouTube player
Tegelstenar målade med en vanlig pensel.

Jag brukar använda en mindre pensel för att måla tegelstenar, men en av mina elever uppfann ordet tegelstenspensel som benämning för en flat syntetpensel i rätt storlek för en tegelsten. Med en sådan är det enkelt att måla tegelstenar snabbt och effektivt, själv gillar jag de mindre regelbundna som målas med en vanlig pensel men en tegelstenspensel är ett effektivt redskap.

Tänk också på att göra stenarna något olika i färg, de kanske är likadana på huset som du målar av, men det blir lite tråkigt på en målning. Innan de är torra kan du även placera en dutt av en avvikande färg i några av stenarna för att antyda ojämnheter.

När alla tegelstenar är målade låter du dem torka och sedan bör du måla murbruket mellan stenarna. För detta används en ljusgrå färg. Det är mycket viktigt att du inte bara lämnar mellanrummen vita. Innan bruket har torkat kan du sätta några stänk med mörkare färg här och där.

Det sista som skall göras för att få trovärdiga tegelstenar är att måla en mycket tunn skugga under några av stenarna, det behöver inte vara på alla. Sidan av varje sten bör också få en liten skugga, på vänster sida om ljuset kommer från höger eller tvärtom om ljuset kommer från andra hållet.

Några exempel på tegelstenar i akvarellmålningar

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x