Hur man målar mörkt så det blir fint

Dark color

Det svårt det är att måla mörkt utan att färger dör. Att överhuvud taget måla mörk är svårt för många, oavsett kvaliteten på färgskiktet. En egenskap hos akvarellfärger är det de ljusnar betydligt när de torkar. En del pigment ljusnar bra lite, andra förlorar mycket valör när de har torkat.

En fin men inte särskilt mörkt färg, målad en gång med flödig färg.
En fin men inte särskilt mörkt färg, målad en gång med flödig färg.

De allra flesta målar riktigt mörka ytor genom att helt enkelt blanda till en mörk färg och därefter måla som vanligt. Visst, det blir rätt så mörkt, men inte mycket mörkt eftersom färgen ljusnar när den är torr, det som såg mörkt ut när färgen fortfarande var blöt, blir endast halvmörkt när den är torr.

En torrt målat färg blir död och tråkig.
En torrt målat färg blir död och tråkig.

En del blandar till färg med endast lite vatten, mindre vatten borde innebära mer pigment, således mörk färg. Problemet med detta tillvägagångssätt är att färgytan blir tråkig, och inte särskilt mörk. Det ser platt och ansträngt ut.

Tre övermålningar med samma färg blir inte bra.
Tre övermålningar med samma färg blir inte bra.

När du har målat en, vad du trodde först, mörk färg och inser när den är torr att färgen är för ljus är det frestande att måla över ett nytt lager färg ovanpå det första. Detta är ett misstag, mörka färgskikt är känsliga, om de förlorar lyster genom övermålningar så dör färgen, den blir matt och platt. En del målar samma yta flera gånger med mörk färg. det blir flera gånger värre.

Det bästa sättet att få en vacker mörk färg är att måla extremt flödigt i ett enda lager, då menar jag extremt. Det finns ingen gräns för flödigheten. Måla ett lager mörk färg, tag genast mer av samma färg, måla inte vanligt, utan “dutta” dit färgen så att det kommer ut mycket färg ur penseln. Om du varierar färgtonen, t.ex. varmare och kallare blir färgskiktet ännu vackrare. Du måste låta färgen självtorka, använd inte hårtork, då förstörs den fina färgytan.

Dark color
Se så flödig färgen är
YouTube player
Ett exempel när jag målar på det här sättet med mörk färg.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x