Tre primärfärger

äpplen i skål

Den här övningen utvecklar framförallt din färgblandningsförmåga . Du skall använda de tre primärfärgerna: röd (kall röd), gul (gärna citrongul, men inte nödvändigt) och blå (helst kall, ftalo eller preussisk). Själv använde jag kinakridonrosa, ftaloblått (RS) och Nickeldioxingult PY153, (En gul färg som tyvärr inte längre är tillgänglig, men vilken klargul färg som helst duger.)

Med dessa tre färger går det att blanda till alla möjliga färger. För de flesta färgblandningar i målningen behövs alla tre, så det blir mycket blandande. Det är alltså en utmärkt färgblandningsövning .

Det förekommer mycket vått i vått i den här målningen. Ett dåligt papper kommer bara att göra dig besviken över resultatet. Använd ett bra papper av bomull, ett sämre papper fungera mycket dåligt för kontrollerat vått i vått måleri. Själv använde jag Arches för den här målningen.

Steg 1

Börja att måla bakgrunden. Gör bara ett någorlunda intressant mönster som inte föreställer något särskilt. Blöta först hela bakgrunden, runt om äpplena (och stjälkarna) samt skålen, ner till skivan som skålen står på. Måla därefter, med olika färgblandningar i den blöta ytan, så att alla färger flyter i varandra. Använd alla tre färgerna, men inte var för sig, utan blanda dem innan du placerar dem på pappret.

Steg 2

Blanda en gråblå färg till skivan som skålen står på. Gör blandningen rätt så mörk, men du behöver inte mycket av den, lite räcker. När du är nöjd med blandningen, tag lite av den och lägg i en tom blandkopp. Späd sedan denna med så mycket vatten att nästan ingen färg återstår. Måla med denna mycket ljusa färg hela ytan under skålen, och sedan, innan vätskan har torkat, måla en skugga med den ursprungliga färgblandningen vått i vått.

Steg 3

Skålen ser ut som frostat glas, detta steget är att försöka efterlikna det. (Egentligen är det bara en plastskål från IKEA men på fotot ser det ut som en fin finländsk glasskål.)

Börja med att göra följande blandningar: en gulorange (gul+ rött), en varmröd (rött+ lite gult) samt en gråsvart (alla tre). Gör dessa olika blandningar rätt så mörka, de kommer att ljusna rätt så mycket när de senare läggs i en blöt yta.

Måla först hela skålens framsida (lämna insidan omålad), med bara vatten. Låt vattnet sjunka in i pappret något, innan du börjar måla. Nu skall en ungefärlig form av äpplena skapas genom att färgen duttas på plats. Undvik att måla penseldrag, försök istället att bara sätta penselspetsen, med färg i, lätt mot pappret. En droppe kommer att sprida sig över pappersytan, upprepa denna typ av måleri över hela ytan med de olika färgblandningarna. Använd även bara rent vatten för att ”knuffa” tillbaka färg som spridit sig för mycket. Du kan fortsätta med duttandet tills pappret är nästan torrt.

När framsidan av skålen är torr skall du måla de små ”hörnen” av skålens insida med en ljusgrå färg. Lämna en smal kant mellan insida och utsida av skålen så att skålen får en tjoklek. Låt hela skålen torka innan du avslutar med nästa steg.

Steg 4

Jag målade äpplena på följande sätt: Först färglägger jag ett äpple med en varmgul färg (gult + ev. lite rött), därefter, medan den gula färgen fortfarande är blöt, lägger jag in en röd färg med penseldrag som följer äpplets form. Den röda färgen måste antagligen göras något mörkare för att äpplena inte skall bli för färgstarka. Gör den röda färgen mörkare genom att blanda i mörkgrå färg som du förhoppningsvis har kvar sedan tidigare, annars måste du blanda ny. Försök att skapa formen på äpplet genom skuggor och dagrar.

När det första äpplet är torrt, målas nästa äpple på samma sätt, och därefter det tredje, samt det lilla hörnet av ett fjärde äpple. Inget av äpplena skall målas ända ner till skålens framsida, lämna en liten vit kant mellan äpplenas undersida och skålens framsida, annars får inte skålen någon tjocklek.

Undvik att måla äpplenas stjälkar, det blir aldrig snyggt att måla en mörk färg ovanpå en färglagd yta. Spara därför ut stjälkarna när du målar de röda äpplena. Måla sedan, när den röda färgen är färdigmålad och torr, de mörka stjälkarna och lämna en liten dager på sidan av varje stjälk. Annars blir det lätt tungt och tråkigt.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x