Green Gold – PY129

Green gold

Namnet green gold kommer antagligen från metallen som görs av en legering av guld och Palladium (eller silver). Som akvarellfärg var det pigmentet PG10 som först fick namnet green gold. Tillverkningen av PG10 upphörde dock för mer än 20 år sedan.

När ett namn på en konstnärsfärg är etablerat så måste det bibehållas, så färgtillverkarna hittade ett snarlikt pigment, nämligen PY129, som fick ersätta PG10 med bibehållet namn.

Green gold, PY129 är en halvtransparent gulgrön, fullt ljustålig, rätt så oklar färg. Färgen är fläckande och den granulerar inte alls. Som så många akvarellfärger förlorar den lite färgglädje när den torkar. Green Gold är lite motsträvig i vatten, den flyter inte så gärna med vattnet, utan rör sig endast lite i en blöt yta.

green gold
Ett exempel på grönt guld
Hanslinger~ruwiki, CC BY-SA 4.0
via Wikimedia Commons

Beroende på hur mycket färgen späds med vatten pendlar färgtonen från oklart gröngul till ljust klargul. Det är ett nickel azo pigment, som uppfanns 1972 och släkt med PG10, och PY150. Som jag har nämnt tidigare är gulgröna pigment rätt så ovanliga, det finns ett överflöd av olika blandade färger som är gulgröna. Men pigment som har den färgtonen är inte lika vanliga.

Green gold ger fantastiska blandningsmöjligheter med valfri magentafärg, lysande orangebruna går att åstadkomma. Komplementfärgen är blåviolett men det är svårt att hitta ett pigment som ger en grå färgblandning. Många konstnärer uppskattar de fina orangea färgblandningarna som går att uppnå med kinakridonrosa eller alizarin.

PY129 + Karbasolviolett ger allt ifrån olivgröna blandningar till mörkbruna
PY129 + Karbasolviolett ger allt ifrån olivgröna blandningar till mörkbruna
PY129 + kinakridonrosa, vackra röd och orangea färger är resultatet, de två färgerna lämnar ett mönster om de målas riktigt flödigt.
PY129 + kinakridonrosa, vackra röd och orangea färger är resultatet, de två färgerna lämnar ett mönster om de målas riktigt flödigt.

När man målar med en blandning av något kinakridonpigment av magentaton och PY129, så uppstår intrikata mönster om man använder väldigt mycket vätska, så att färgerna har gott om tid på sig att röra sig i vattnet.

Färgen ger också fina djupa gröna tillsammans med intensiva blåa färger som t.ex. ftalo. De ljusgröna blandningarna finner jag lite sjaskiga medan de djupgröna blir mycket fina.

PY129 + Ftaloblå (RS)
PY129 + Ftaloblå (RS)

Medan en del konstnärer menar att färgen är ett måste i varje akvarellmålares palett, är det en färg som jag aldrig har ägnat något intresse. Jag tyckte att den något grönare gamla green gold (PG10) var en intressant färg, men jag har aldrig fascinerats av den nya gulare green gold, PY129.

Den gula intensiva men ändå smutsiga framtoningen finner jag inte så attraktiv. Nu när jag har köpt en tub för denna text kanske jag också skall prova den i några målningar. Jag kommer kanske då att ändra uppfattning. Om du har erfarenhet av färgen skriv gärna dina tankar om den i kommentatorsfältet här nedan.

PY129 Färgton från oklart gulgrön till klart kallgul
Färgton från oklart gulgrön till klart kallgul
PY129  Färgen fläckar pappret
Färgen fläckar pappret
PY129 Ett tydligt bett
Ett tydligt bett
PY129 Fina blommningar
Fina blommningar
PY129 vill inte röra sig i vatten
PY129 vill inte röra sig i vatten

Tillverkare som använder PY129

WINSOR & NEWTON: GREEN GOLD PY129
DANIEL SMITH: RICH GREEN GOLD PY129
MAIMERIBLU: GREEN GOLD PY129
GOLDEN : QOR: GREEN GOLD PY129
DALER ROWNEY: GREEN GOLD PY129
OLD HOLLAND: GOLDEN GREEN PY129
DA VINCI: Green Gold PY129
M. GRAHAM: Azo Green PY129
KREMER: Yellow, greenish PY129

Blandade färger eller andra pigment

MIJELLO: GREEN GOLD PY150
DANIEL SMITH: GREEN GOLD PG36, PY150, PY3
ROMAN SZMAL: GREEN GOLD PY150, PY129, PG36
SCHMINCKE: TRANSPARENT GREEN GOLD PY154, PBr7
OLD HOLLAND: GOLDEN GREEN DEEP PG36, PY129
BLOCKX: GOLDEN GREEN PY154, PG36

PY129 i färgcirkeln
PY129 i färgcirkeln

Egenskaper

Färg index namn: PY129
Ljustålighet: Utmärkt
Transparens: Halvtransparent
Fläckande: Ja
Granulerar: Nej

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x