Two Rivers akvarellpapper

Two Rivers paper

Ett mer än 400 år gammalt pappersbruk i Somerset, södra England, inhyser det relativt nybildade Two Rivers (1979). Pappersbruket använder vattenkraft och egenproducerad el för att driva den traditionella tillverkningen av finpapper i ett gammalt pappersbruk som efterhand har renoverats.

Med endast en handfull anställda tillverkar de handgjort papper på traditionellt sätt, med bomull och lin och Exmoor vatten. Tillverkningen är småskalig och produkten är unik.

YouTube player

Pappret finns i tjocklekarna 300, 425 och 600 gr/²m. Samt det mycket tjocka ”Tablets” som är ca. 1500 gr/²m. Pappret finns endast med en yta som tillverkaren kallar kallpressat. Ytan uppstår genom att det nyformade pappret manuellt pressas mellan filtar och blir sedan doppade i ett kar med gelatin som skapar den limmade ytan, därefter hängs pappret på tork och får självtorka på vinden.

Fast de kallar pappret för kallpressat, liknar det mer andra tillverkares grova papper. TR är till och med grövre än de flesta grova papper från andra tillverkare.

Underst är TR kallpressat, det övre pappret är Arches grov gräng.

Storleken på pappret är antingen Full Imperial (56X76 cm) eller (40X50 cm) och Quarter Imperials (38X28 cm). Det finns också kvadratiska papper i storleken 40X40 cm. Färgen är nästan vit, inte helvit utan med en svag gråbeige anstrykning. Varje papper är individuellt tillverkad med råkanter, inga rivna kanter alltså, utan genuina råkanter.

Alla pappren levereras alltså med råkant runtom och har en yta som är så vacker att du inte behöver måla på den, det är ett konstverk i sig själv. Pappret är extremt hårt limmat, både i pappersmassan och på ytan, även detta är en egenskap som gör pappret från Two Rivers unikt. Det känns också tjockare än motsvarande tjocklek från andra tillverkare.

Den vänstra delen av pappret är obehandlat, den högra är bestruken med vatten. När sedan pappret är helt torrt laveras ett lager med ftaloblått över hela pappret, skillnaden är uppenbar,

Den väldigt hårt limmade ytan medför två egenskaper, dels fäster färgen ganska lätt på papperet, det är rätt enkelt att tvätta bort torkad färg.

Den andra egenskapen som den hårt limmade ytan medför är att färgerna blir klara och distinkta med hög kontrast, men pappret måste behandlas med vatten innan denna egenskap framträder.

Därför skall du innan du sätter färg på pappret bestryka det med vatten, helst upprepade gånger, och sedan låta det torka innan du målar på det.

Med ett målningssätt som jag ofta förespråkar, flödigt med endast ett lager färg, ger Two Rivers fantastiska resultat. Rika och kontrastrika färger, väldigt fina färgytor där granulerande och bitande färger verkligen kommer till sin rätt.

Det är lätt att tvätta ur färg på TR papper.
Färgen är fransk ultramarin, Ytan är vacker

Vått i vått är även det ett målningssätt som fungera exceptionellt bra på detta papper. Kontrollerat och jämnt flyter färgerna i en våt yta. Shumring eller torrpenselmåleri fungerar, även det, mycket bra.

Pappret är dessutom mycket stryktåligt, man kan gnugga och skrapa utan att pappret tar skada. Alla typer av maskering fungerar också mycket bra.

Eftersom färgen inte fäster så bra på det extremt hårt limmade pappret, är flitigt lager på lager måleri inte lika välfungerande. Detta eftersom torr färg kan släppa från pappret när man målar ny färg ovanpå.

Är då detta fantastiska papper väldigt dyrt, och är det möjligt att köpa utanför Storbritannien? Jacksons art har pappret och de säljer till hela världen, priset för ett ark 76X56 cm 300 gr/²m är £13, som jämförelse kostar motsvarande Arches £6,80. Det betyder att, i just den här shopen, kostar TR ungefär dubbelt av vad Arches kostar.

Pappret går även att köpa direkt från tillverkaren. I deras shop finns ett större utbud av olika akvarellpapper och andra storlekar än hos Jacksons eller andra shoppar. Priset är av någon anledning något högre i tillverkarens egna shop. Men en slående sak angående priset är att prisskillnaden mellan de olika tjocklekarna inte är särskilt stor.

Jag tycker att det är fantastiskt att ett traditionellt handgjort papper bara kostar dubbelt så mycket som ett modernt maskinellt framställt, massproducerat papper. Men priset avskräcker säkert en del potentiella köpare, och pappret är inte vad de flesta ovana akvarellmålare skulle föredra i alla fall.

Det har en levande, men ojämn yta och färgerna beter sig inte särskilt bra innan pappret har behandlas med vatten. TR papper framhäver granulerande och bitande färger, något som jag vet att många inte tycker om. Men för mig är detta papper det ideala akvarellpappret, jag kan inte nog rekommendera det.

Namn: Two Rivers Paper
Tillverkare: Two Rivers
Tillverkningsmetod: Handgjort
Material: 100% bomull och lin
Limning: Kraftigt både i pappersmassan och på ytan
Yta: Kallpressat
Tjocklek: 300, 425 och 600 gr/²m – och 1400 gr/²m (Tablets)
Färg: White (Naturligt vit)
samt en del andra akvarellpapper: Cream, Oatmeal, Sand, Green, Grey, Blue, Light Brown och några special papper:
“Girtin” Antique Cream
David Cox” Wove
“Turner” Laid
“David Cox” Wove

Hemsida: https://www.tworiverspaper.com/
Jacksons Art: https://www.jacksonsart.com/jacksons-two-rivers-watercolour-paper-not-sheets

En målning gjord på Two Rivers papper

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x