Vattenreflexer

Vattenreflexer

Den här övningen har klassificering ”lätt” trots att de flesta kanske uppfattar det som en rätt så avancerad övning. Men tillvägagångssättet och de olika färglagren är rätt så enkla att göra, därför kallar jag övningen för enkel.

Ett foto, om du vill måla denna övning själv.
Ett foto, om du vill måla denna övning själv.

Färgerna är en blå och en brun, mitt val är ftaloblå (RS) och bränd umbra, du kan använda andra om du vill, men undvik helst granulerande färger. Färgerna skall ha förmågan att lätt flyta ut i vattnet, Med endast dessa färger innebär det att samtliga färger i målningen som används är blandade med en annan färg, på inget ställe i bilden går det att använda någon oblandad färg.

Steg 1

Vattenreflexer steg 1

Du skall börja med att måla en himmel, den är platt målad ner till horisonten och runt om husen, måla över det som senare skall bli träd. Färgen är en blandning av blått och brunt. Det skall vara rätt så mycket vatten i blandningen, det skall inte vara mörk.

När detta är gjort skall du måla vattnet, det är lite svårare. Tre olika moment ingår i vattenytan. Innan du börjar att måla skall du blanda två olika färger: En ljusgrå och en mörkare grå färg, fortfarande med endast blå och brun färg. Den ljusgrå skall vara lik himmelsfärgen, om du har kvar sådan skall du naturligtvis använda den, den andra färgen skall vara betydligt mörkare, den skall användas till mörka partier för träd och buskar som reflekteras i vattnet.

  1. Måla hela vattnet med den ljusgrå färgen, det skall vara mycket blött. Genast, medan medan färgen fortfarande är riktigt blöt, skall du lägga i din mörkare grå i vattnets underkant så att en mjuk övergång mellan ljusgrå och en mörkare grå uppstår.
  2. Lägg sedan i färg för trädens och buskarnas reflexer med din mörkgrå färg. Underlaget skall fortfarande vara blött.
  3. Innan vatten har torkat (det fungerar bäst när färgen är nästan torr men inte helt) sug upp några horisontella ljusa linjer med en lätt fuktig pensel. OBS: du skall inte tillföra vatten till pappret, då blir det blomningar, du skall avlägsna färg med penseln. För att det skall fungera skall penseln vara torrare än pappret. (Den observanta personen säger då: men dessa ljusa linjer finns inte på fotot, det är rätt! Men du skapar illusionen av blankt vatten, så varför inte.)

Steg 2

Vattenreflexer steg 2

Fortsätt med en grå färg och måla konturer av trädkronor, inte för kraftigt, bakom husen och de större träden. Måla även delar av husen och inte är snötäckta (som skall vara vit). Försök att måla vintergröna träd lite ”prickigt”, det ger intrycket av snö. Lite gräs vid vattenbrynet skall också målas, tänk på att halva gräset är ovanför vattnet och halva är en reflex i vattnet.

Steg 3

Vattenreflexer steg 3

Nu skall du måla alla stammar och trädgrenar, det är lite petigt men det måste göras. Använd en lite pensel med fin spets eller en stålpenna för detta. All växtlighet blir bättre om den målas i samma riktning som den växer, det betyder att en trädstam bör målas från roten och uppåt, aldrig det omvända. Alla grenar målas från stammen och utåt, Om du är högerhänt är det svårt att måla på det viset för alla grenar på vänster sida om träden, vänd i så fall på pappret och måla dessa med pappret upp och ned.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x