Vattenkraft – en övning

akvarellövning

Vattenkraft foto
Foto

Detta är en rätt så lätt övning där du skall med hjälp av hushållspapper eller liknande suga upp nymålad färg för att ge en disig effekt. Använd en blå, gul och kallröd färg. Kanske även en ljusbrun som bränd sienna. Jag använde ftaloblå, Nickel dioxin gul, kinakridon rosa och bränd sienna.

Vattenkraft steg1

Det första du målar i bilden är himlen, spara gärna ut några moln. Att ”spara ut” innebär helt enkelt att du undviker att måla på en viss yta. Lägg därefter en ljusgrå färg som skuggor på undersidan av de vita molnen. När detta har torkat skall en granskog målas. Blanda blå och gul färg till en lagom grön, eftersom den gröna färgen som du får är alldeles för klar skall du tillsätta lite röd färg för att dämpa den lite. Blanda även till en mörkare färg som du senare skall måla mörkare partier av skogen. Jag gjorde denna färg nästan blåtonad mörk.

Måla granskogen ner till byggnaderna som skall sparas ut. Tag därefter din mörka färg och måla mörkare delar av skogen, helst innan den gröna färgen hunnit torka.

Vattenkraft steg2

Nu skall byggnaderna målas med bränd sienna, måla alldeles platt, du skall inte skilja en byggnad från en annan, samma färg målas platt över allt som är tegelfärgat. Måla även den mörka delen till vänster under huset (Bränd sienna + ftaloblått + lite rött). I underkant, nere vid vatten använder du en bit hushållspapper för att suga upp färg så att ett ”disigt” resultat uppnås, du måste göra detta genast medan färgen fortfarande är blöt. Måla flödigt, annars kommer du att få en tydlig kant. Nu kan du också måla lite fönster på byggnaderna, jag gjorde de rätt så medvetet slarvigt.

Vattenkraft steg3

Skuggor är viktiga, de läggs nästan alltid på efter det att föremålet har fått en färg. Använd hushållspapper för att suga upp disigheten nere vid vattnet på samma sätt som tidigare. Måla även med en mycket ljus grå färg lite skuggor i vattendiset. Slutligen målas lite vatten i bildens underkant, jag valde en blåviolett färg för detta, bara för att den står så bra mot den gröna skogen.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x