Ett grönt helvete

En svensk konstnär som helst målade vintermotiv lär en gång ha referat till sommar- och vårmotiv som ”Ett grönt helvete”. Jag vet inte vem som yttrade detta, eller ens om historien är sann. Men beskrivningen av ett övervägande grönt landskap som ett ”helvete” är korrekt.
Alla som målar har väl någon gång försökt sig på ett grönt landskap. De allra flesta har väl också någon gång blivit besvikna över resultatet. I den här texten skall jag beskriva hur jag brukar angripa problemet med gröna landskap. Jag kommer också att nämna de misstag som många nybörjare gör när de målar växtlighet i ett sommarlandskap.
Platt och intetsägande
För att åstadkomma en meningslös, platt och intetsägande grön målning, gör så här:
- Välj en färdigblandad färg, till exempel Sap green eller Hookers green.
- Måla stora ytor med denna gröna färg
- För att skapa mörkare färg, tag bara mer att samma gröna färg.
Detta tillvägagångssätt är alltför vanligt. Jag ser det ofta hos nybörjare. Jag begriper också varför det än så vanligt. Om motivet är grönt, väljer man naturligtvis en grön färg. De vanligaste gröna färgerna är de intetsägande färdigblandade. Och mera av samma färg blir ju mörkare. Tanken är god, men resultatet blir tråkigt.
I själva verket består ett träds lövverk om olika gröna färgtoner med olika valör. För att efterlikna dessa olika gröna behöver kan flera gröna nyanser med varierade valör, alltifrån ljusa och kanske gulgröna till kallare (blåare) mörkgröna. Man behöver man inte ett dussin olika gröna färger för skapa alla dessa olika färger, man behöver bara tre färger.
Dynamiskt och intressant
För att skapa intressanta och trovärdiga gröna landskap, gör så här:
- Välj en gul och en blå och blanda dessa till två (eller tre) olika gröna färger.
- Måla alla gröna ytor genom att låta de olika gröna blanda sig på pappret.
- För att göra mörkare grön färg blanda i röd färg.


Jag bruka göra så här
Först väljer jag en blå och en gul färg som utgångspunkt för mina gröna blandningar. För glada och vårliga gröna fungerar ftaloblå eller preussisk blå bra, även den svarthaltiga Indantron kan gå bra. För mera återhållsamma gröna färger väljer jag gärna Fransk Ultramarin eller Koboltblå. Jag använder helst Nickel Azo gul att blanda med, den är transparent och har goda blandningsegenskaper. Men nästan alla gula fungerar bra, även en gul ockra eller obränd sienna. Citrongult ger de renaste gröna färgerna tillsammans med en blå färg.

Jag börjar med att blanda två olika gröna av de två färgerna, en ljus gulgrön som är något gulare än vad motsvarande färg är i motivet samt en mörkare blåare färgblandning. Jag börjar att måla den ljusa gröna färgen på lämplig plats i motivet och använder den mörkgröna färgen att lägga intill så att färgen flyter samman på pappret. Genom att låta färgerna blanda sig på pappret får man ett mycket stort spektrum av olika färgnyanser. Jag tillsätter gärna lite rent vatten här och där för att skapa ljusare gröna färger. Det kräver dock att de två olika gröna färgerna är mycket olika i färgton, annars flyter en ihop och blir bara en och samma nyans. Blanda de olika gröna med en tydlig skillnad i både färg och valör.

De allra mörkaste delaren av ett grönt landskap är troligen nästan svarta. För att göra en sådan färg räcker inte med blå och gul, den behövs även komplementfärgen till grönt, nämligen kallröd färg. Vanliga färger för detta är Kinakridonrosa, alizarinlack eller en brunröd som Perylene Maroon. Med hjälp av en kallröd färg kan man tillsamman med gult och blått blanda en svart färg. Den mörka färgen kan göras rödaktig, blåtonad eller annan nyans, kanske bara svart. Det går att variera den mörka färgen beroende på vilket resultat man eftersträvar. Denna mycket mörka färg behövs för de allra mörkaste delarna av till exempel ett lövverk hos ett träd.
Jag har beskrivet hur man kan måla med tre olika färgblandningar vått i vått, men det finns många olika sätt att använda färgerna. Man kan till exempel lägga dem på pappret med laveringsteknik, ett lager i taget, eller varför inte med lager på lager med färgfläckar som överlappar varandra.


Hur än man väljer att applicera färgerna på pappret är det en god ide att utgå från en blå och en gul färg för att skapa olika gröna och att blanda i en röd färg för att skapa de mörkaste tonerna i målningen.