Perylen grön (PBk31)

Perylene Green

Är den grön eller är den svart, svårt att säga. Kanske är det en svart färg med en grön ton. Om du målar med färgen koncentrerad är den helt klart svart, men om du spär ut den med bara lite vatten blir den grön. Färgindexnamn för pigmentet är PBk31 (Bk står för black – svart) det säger väl någon om färgtonen.

För att vara en så mörk färg förlorar den anmärkningsvis lite valör när den torkar. Den blir vackert grå med vilken kallröd till violett färg som helst. Den gröna tonen är svagt gulaktig. Perylen grönt är halvtransparent, rätt så fläckande och granulerar inte alls.

Perylen grönt blandad med kinakridon rosa blir neutralt grått.
Överst: Perylen grönt blandad med kinakridon rosa blir neutralt grått.
Den undre raden: Perylen grönt + Karbasolviolett  ger en blåaktig grå färgblandning.

Prova att använda den till mörka skuggor i lövverk, eller utspädd för laserande skuggor i ett porträtt. En av mina elever, på en kurs i Toscana, kallade färgen för cypressgrönt, den är perfekt för toskanska cypresser på avstånd.

Det är ingen färg som man “måste” ha, den tillför inte så mycket i din palett. Men om du väl skaffar den så är risken att du kommer att använda den hela tiden, och det är ju trevligt.

Information

Färg index: PBk31
Ljustålighet: Utmärkt
Transparens: Endast halvtransparent
Fläckande: Ja, men inte väldig mycket
Granulerar: Nej

perylene_green

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x