Kaffekvarn, en halvsvår övning

Kaffekvarn en övning

Den här akvarellövningen av en kaffekvarn skall målas med tre olika färger: Fransk ultramarin, bränd sienna och valfri varmgul.

Den blåa ultramarinen skall tillsammans med den bruna ge en neutral svart eller grå färg. Nyansen på den grå färgen kan skilja sig beroende på vilket fabrikat av färger du använder, allt ifrån grönsvart till violettaktig svart.

Vilken orangebrun färg som helst duger, det måste inte vara just bränd sienna. Kinakridon orange, röd ockra, röd oxid eller annan liknande färg går bra.

Den gula färgen kan vara vilken varmgul färg som helst. Själv använda jag Nickel Dioxin gult (kallades ofta New Gambouge) som inte längre är tillgänglig, idag skulle jag istället ha använt Nickel Azo gul.

Kaffekvarn, en halvsvår övning

Steg 1

kaffekvarn

Måla bakgrunden med en blandning av fransk ultramarin och bränd sienna. Spara ut hela kaffekvarnen. Som du ser pendlar färgblandningen mellan brungrå till en mera blåaktig färg. Blåast har jag målat på bordet medan ytan bakom kvarnen är bruntonad.

Jag la även lite extra blå färg på skuggan av efter kvarnen. Allt detta är gjort i ett lager färg, du skall inte måla en del och vänta till ytan är torr, utan du skall måla allt på en och samma gång. Låt färgerna rinna in i varandra.

Steg 2

kaffekvarnn steg 2

Måla allt trä på kvarnen med bränd sienna. Försök att göra nedre högra delen ljus med vatten. Där finns en tydlig dager på fotot. Etiketten målas med en gulaktig färg som senare skall blir texten på etiketten.

Vidare målas mässingskupolen helt platt, med undantag för en liten dager på höger sida, med den gula färgen. Handtaget kan också måla svart (blått+brunt).

Alla dessa färglager skall målas när omgivningen är torr, färgen i de olika skikten skall inte få rinna in i varandra.

Steg 3

kaffekvarnn steg 3

Blanda till en brungrå färg av sienna och ultramarin. Med denna skall du framhäva olika dagrar och skuggor på kvarnen. Ibland måste du måla flera gånger på samma yta för att uppnå den effekt du eftersträvar.

Lägg märke till den tunna dager som finns på draglådans ovan- och högersida. Fortsätt på det här sättet tills allt trä på kvarnen är färdigmålat. Glöm inte de små svarta linjerna i alla skarvar mellan träbitarna.

Fortsätt sedan på samma sätt på mässingen. Använd en gråaktig färg blandad med brunt och blått. Gult behövs knappast, metallen är ju redan gul. Försök att få ett fint blänk i metallen genom att måla skuggor främst på vänster sida och spara ut blänket i kupolen. Alla små krusiduller på veven skall också målas.

Måla knoppen på draglådan med en svart färgblandning (blått+brunt). Lämna en dager. Gör samma sak med handtaget på veven.

Etiketten på framsidan målas svart, men spara ut ett mönster som kan se ut som bokstäver, gärna bättre än vad jag lyckades med. Det här är ett sätt att måla en svart skylt med gul text: Måla hela skylten först med gul färg. När den har torkat, måla skylten svart men lämna några små tecken som kan se ut som bokstäver.

Steg 4

kaffekvarnn steg 4

Detta är det enklaste i hela målningen, bara en blågrå skugga som kaffekvarnen kastar över bakgrunden. Den skall målas så platt som möjligt, kanske kan du skilja något på färgtonen på skuggan på bordet och på bakgrunden.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x