Känsla för valör – en övning

Typiskt för amatörmålaren är avsaknad av kontrast i verken. Kanske beror det på för lite tecknande, valörteckning (med blyerts) är ett bra sätt att träna upp känslan för skillnader mellan mörkt och ljust. Att teckna ofta är ett allmänt gott råd, det är grunden för allt bildskapande. Skillnader i valörer är en viktig del av upplevelsen av en målning. Kolorit i alla ära, men utan konstrast blir ofta en föreställande målning platt och tråkig.
Här är ett lite enkelt exempel på ett akvarell-motiv som kan träna upp känslan för valörer. Det är också en bra träning i vått i vått teknik. Målningen är gjord på Whatman 280 gr papper med i stort sätt endast elfenbenssvart.

STEG 1 

Välj ut några vita föremål, jag tog en kaffekopp med fat och en liten skål. Placera dem på ett vitt underlag. Välj en ljus-källa som ger tydliga skuggor, jag använde en vanlig skrivbords-lampa.

Teckna upp motivet. Måla en bakgrund, var noga med linjerna i koppen och skålen, du skapar dessa med hjälp av bakgrunden. Om du målar extremt flödigt skapar färgen vackra mönster. Endast svart färg används.

Känsla för valör 1
Steg 1

STEG 2 

Blöt hela den yta som föremålen står på med rent vatten, mycket vatten skall det vara. Låt den vila en stund och måla sedan (innan den har börjat torka) skuggorna vått i vått. Undvika att arbeta med denna yta för länge, det är bättre att låta felaktigheter vara kvar än att försöka rätta till dem och förstöra alltihopa.

Känsla för valör 2
Steg 2

STEG 3 

Nu skall vi ta oss an koppen och skålen. Bästa sättet är att börja bakifrån och låta konturen av ett främre föremål skapas när du målar det som ligger bakom. Börja alltså med den bakre skålen. Blötlägg hela utsidan av skålen, lämna skålens insida torr. Måla valörerna vått i vått. Fortfarande är det endast svart som gäller.Fortsätt med kaffe-koppen och fatet var för sig. Tekniken är hela tiden: Blöta upp en yta med vatten, måla vått i vått när den är lagom fuktig. Låt den torka helt och fortsätt sedan med nästa yta.

Känsla för valör 3
Steg 3

STEG 4 

Jag valde att måla ett äpple med FÄRG! som ett sista steg. Detta tillför inget till övningen men gör kanske att man kan stå ut med att titta på den.

Känsla för valör 4
Steg 4

You may also like...

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x