Att ta bort en fuktspännd målning från skivan

klisterremsa

När man fuktspänner tejpar man akvarellpappret på en skiva med klisterremsa. Att använda just klisterremsa är viktigt eftersom det är den enda tejpen som fastnar på ett blött papper. Problem kan dock uppstå när akvarellen blivit torr och den skall avlägsnas får skivan. 

Ibland får jag frågan “hur tar man bort klisterremsan från målningen när den är torr?”. Jag har förstått att många har problem med detta, eftersom tejpen sitter mycket hårt fast både på underlaget och på pappret. Om man söker efter “how to Remove Gummed Paper Tape from Watercolor Paintings”  på Youtube hittar man många underhållande resultat. Konstnärer som med stort tålamod blöter upp den torra klisterremsan med vatten för att sedan långsamt lossar den från papper och skiva. En del behåller även den delen av pappret som en gång var under klisterremsan.

I själva verket är det mycket enkelt att ta bort klisterremsan: man bara skär loss sin målning.

Lägg en linjal längs kanten på målningen, skär med en vass kniv.
Gör så längs alla fyra kanterna
Avlägsna resterna på skivan genom att bara slita av dem. 

YouTube player
Så här enkelt avlägsnar man målningen och tejpresterna från skivan.

Det lilla papper som blir kvar på skivan påverkar inte nästa fuktspänning, jag har använt samma skivor i många år, hundratals gånger har jag fuktspänt ovanpå resterna från tidigare fuktspänningar utan problem.

Man skall inte skapa problem där inga finns.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x