Paynes Grey (Blandfärg)

paynes gray

William Payne (1760–1830) var en engelsk konstnär som gärna målade landskap med ett blågrått dis, trolska landskap med dramatiska klippor, fantastiska vattenfall och farliga skogar. Allt väldigt romantiskt. Han använde en färg som han blandade av preussiskt blått, lite gul ockra och en skvätt krapplack Denna varmt blågråa färg blev konstnärens kännetecken och blev senare välkänd under namnet “Paynes gray”

Blandningen har används av andra konstnärer sedan Paynes tid, Den första registrerade användningen av Paynes gray som färgnamn var 1835.

Idag blandas färgen annorlunda, oftast med svart + någon blå och kanske lite rött eller violett. Tyvärr ofta med den tråkiga Lampsvart och den likaledes tråkiga ftaloblå, men det finns tillverkare som använder t.ex. Elfenbenssvart + ultramarin som ger ett mera livfullt resultat. I boken ”Guide to Watercolor Paint” skrev Hilary Page så här om Paynes gray: ”Dull is the operative word. It really add a dullness to a painting”, så är det, ingen målning är så tråkig att den inte kan göras mera intetsägande med hjälp av Paynes gray.

En del konstnärer som inte använder svart (det har de fått lära sig någon gång) använder istället Paynes gray och tror att de inte använder svart. Så är det inte, svart ingår i nästan alla versioner av färgen, inte nog med det, det är den i särklass största beståndsdelen.

Tillverkarna har, nästan alla, olika sätt att uppnå den perfekta Paynes gray, de är väldigt olika med färgtoner från blåviolett till nästan neutral, alla oklara och svarthaltiga. En del är neutrala i tonen medan andra är mera färgrika. Eftersom de olika blandningarna skiljer sig så mycket åt är det omöjligt att beskriva hur Paynes gray ser ut, den har det utseende som tillverkaren vill ha, olika val av pigment gör alla versioner olika, med helt olika egenskaper. Om du själv äger en svart färg, blanda den med valfri blå och du har skapat din variant av Paynes gray. Tillsätter du lite röd färg kommer du närmare originalet.

Här är en lista över några olika tillverkares versioner av Paynes Gray, som du ser är färgerna rätt så olika.

blocx

BLOCKX 
Järnsvart PBk11
Ultramarin PB29
Ftaloblå PB15:1

cotman

WINSOR & NEWTON : COTMAN
Ultramarin PB29
Lampsvart PBk7
Ftaloblå PB15

DALER ROWNEY Aquafine 

DALER ROWNEY Aquafine 
Lampsvart PBk7
Ultramarin PB29

daler-rowney

DALER ROWNEY
Lampsvart PBk7
Ultramarin PB29

DANIEL SMITH PAYNE'S BLUE GREY

DANIEL SMITH PAYNE’S BLUE GREY
Indatren blå PB60
Lampsvart PBk6

DANIEL SMITH PAYNES GRAY

DANIEL SMITH PAYNES GRAY
Ultramarin PB29
Elfenbenssvart PBk9

HOLBEIN PAYNES GREY

HOLBEIN PAYNES GREY
Lampsvart PBk6
Ftaloblå PB15
Kinalridon magenta PR122

LUKAS

LUKAS
Benzimidazolone carmine PR176
Ftaloblå PB15:1
Lampsvart PBk7

MAIMERIBLU

MAIMERIBLU
Ultramrin PB29
Elfenbenssvart PBk9

OLD HOLLAND

OLD HOLLAND
Ultramarin PB29
Elfenbenssvart PBk9

SCHMINCKE 

SCHMINCKE 
Lampsvart Pbk6
Ftaloblå (RS) PB15:6
Ftaloblå (GS) PB15:2

SENNELIER 

SENNELIER 
Ftaloblå PB15:1
Lampsvart PBk7
Kinakridon rosa PV19

ST PETERSBURG : WHITE NIGHTS

ST PETERSBURG : WHITE NIGHTS
Lampsvart PBk7
Ftaloblå PB15
Methyl Violet PV.3

ROYAL TALENS : REMBRANDT

ROYAL TALENS : REMBRANDT
Lampsvart PBk6
Ftaloblå PB15

WINSOR & NEWTON

WINSOR & NEWTON
Ftaloblå PB15
Lampsvart PBk6
Kinakridon rosa PV19

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x