L’Aquarelle Canson Heritage

L'Aquarelle Canson Heritage

Canson Heritage är ett relativt nytt akvarellpapper från Canson, en fransk papperstillverkare med traditioner från 1500-talet. Canson Heritage är deras första akvarellpapper av riktig toppkvalitet.

En gång i tiden var Canson distributör av det välkända kvalitetspappret Arches. Arches lämnade dock Canson för Colart, ett svenskt företag som även äger Winsor & Newton. Efter det att Canson hade förlorat Arches började de att producera Heritage som var deras första riktigt högkvalitativa akvarellpapper. De hade tidigare många bra akvarellpapper men saknade ett riktigt toppkvalitetspapper.

När Canson Heritage först kom till den svenska marknaden kommer jag ihåg att det presenterades som en Arches-dödare. Kan det verkligen vara så, att ett akvarellpapper som började tillverkas 2016 på allvar kan konkurrera med ett papper med mycket gamla anor och som många anser var det bästa.

Pappret har en naturlig yta som framhäver granulerande färgers egenskaper på ett okonstlat sätt. Färgen fäster rätt så väl på papperet.

Canson Heritage finns i två tjocklekar: 300 gr/m² och 640 gr/m². Tre olika ytor är tillgängliga: kallpressat, varmpressat och grovt (rough).

Pappret finns tillgängligt i ark 56 x 76 cm, som block med endast en limmad sida och som block med alla fyra sidor limmade. Rulle finns också att få men endast i 300 gr/m². Färgen på pappret är vit, inte riktigt högvit, men nästan. Inga optiska blekmedel är använda för att skapa papprets vithet.

Limmet i pappret och på ytan är inte baserat på animaliska produkter, så veganer kan använda det. Du slipper ”våt hund” doften som en del papper som är limmade med gelatin har när de är blöta. Jag tror att det är limmet som bidrar till den lite sträva ytan som pappret har när man lägger ett penseldrag på torrt papper. Jag är övertygad om att det är limningen som gör att pappret beter sig så övertygande i vått i vått-teknik. Det är ett fantastiskt papper att måla vått i vått på, jämna och fina övergångar, inga överraskningar, och det håller fukten länge så du behöver inte ha så bråttom.

En del konstnärer hyllar papprets möjligheter till sena korrigeringar, att det är lätt att tvätta av torr färg. Jag tycker att det fungerar hyfsat på den punkten, visst, det går att skrubba av färg, men inte anmärkningsvärt väl. Det är ändå en teknik jag nästan aldrig använder, så den aspekten bekymrar mig inte.

Något som bekymrar mig dock, är att pappret lätt rivs sönder när man tar bort större ytor med maskeringsvätska. Små prickar eller linjer av maskeringsvätska är inget problem, men större ytor kan var det. Det har hänt mig mer än en gång att Canson Heritage inte klarat av maskeringsvätska, Att pappersytan har följt med maskeringen när jag tar bort den. Det som då finns kvar går inte att måla på, det är bara att kassera målningen. Du skall även var lite försiktig med att använda maskeringstejp på Heritage.

Sammanfattningsvis kan man säga att Canson Heritage är ett mycket bra akvarellpapper. Det briljerar i vått i vått teknik, det fungerar mycket bra med lager på lager måleri. Det ger briljanta och klara färger mycket tack vare sin limning men även på grund av sin vithet. Det är ett allsidigt papper som jag rekommenderar, men man skall varar medveten om att pappret kan varar känsligt för större ytor av maskeringsvätska och till och med maskeringstejp.

YouTube player

Detta är ett exempel på hur väl Canson Heritage beter sig när man målar vått i vått, i stort sätt hela stenen är målad med vått i vått teknik och pappret hjälper till för att uppnå ett bra resultat. Inga överraskningar eller konstigheter, färgen flyter ut jämt och kontrollerat. Man har gott om tid att måla, pappret håller fukten länge.

Namn: L’Aquarelle Canson Heritage
Tillverkare: Canson
Tillverkningsmetod: Rullvira (mould made)
Material: 100% bomull
Limning: Internt i pappersmassan och på ytan, inget animaliskt lim.
Yta: Tillgänglig som kallpressat, varmpressat och grov
Format: ark 56 x 76 cm, block och rulle.
Tjoklek: 300g/m² 640g/m²
Färg: Vit
Tillverkarens hemsida: https://en.canson.com/cansonr-heritage

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x