Vinglas | En övning

A glass of wine

Vinglas Förlaga
Förlaga

Detta är bara en övning, den har egentligen inget med konst att göra. Jag har använt tre olika färger: Ftaloblå, kinakridonrosa och bränd sienna, Om du vill göra färgblandning lite enklare kan du byta ut bränd sienna mot en svart: elfenbens- eller lampsvart. Den bruna färgen används bara för att blanda grått tillsammans med den blå. Du kan använda utspädd svart som grå färg.

Steg 1

Vinglas vita utsparingar
Vinglas vita utsparingar

Måla hela pappret, förutom några blänk i glaset, med en ljusgrå färg. När du målar en så stor yta med samma färg måste du måla med massor av vätska, om färgen läggs på pappret för sparsamt så kommer du att få pensellinjer i målningen eller värre: blomningar. Det går bra att använda laveringsteknik för detta. Det kan vara svårt att se de omålade detaljerna på bilden så jag har markerat dem med röda ringar på bild nr. 2. Tänk på att skuggan på bordet från glaset skall göras vått i vått så att du får fina mjuka kanter på den.

Steg 2

Vinglas steg 2

Nu skall bakgrunden målas, med samma gråa färg som tidigare, hela bakgrunden målas ner till en linje som skiljer bakgrund från underlag. Börja med att måla runt om vinglaset. Precis som tidigare skall ytan målas så att inga penseldrag är synliga i det färdiga resultatet. När färgen torkat skall samma färg användas till ytan inuti vinglaset men själva vinet skall inte målas. Reflexer i glaset skall inte målas, spara därför ut några ljusa fällt som är böjda på samma sätt som sidan av glaset. Titta noggrant på fotot.

Steg 3

Vinglas steg 3

Vinets yta skall målas, inte hela vinet, bara ytan. Den är tydligt röd i sin övre del medan den är nästan svart i underkant. Därför skall två olika färger blandas till innan du börjar måla: Den röda som är djups mörkröd och en svart. Börja måla den röda färgen och övergå till den svart efterhand. Färgerna skall flyta in i varandra så att ingen tydligt gräns syns,

Medan färgen fortfarande är blöt skall några reflexer sugas upp med en fuktig pensel. Dessa skall vara en fortsättning av reflexer i glaset ovanför så att en sammanhållen reflex bildas. När du suger upp färg på det här sättet är risken stor att den blöta färgen runtomkring rinner tillbaka in efter en liten stund, om detta skulle ske skall du bara göra om uppsugningen igen, och igen om det behövs.

Du kan även, om du vill, förtydliga de olika mönstren som finns i glasets fot. Och om du har gjort en så ful linje, som jag, mellan bakgrund och ”bordsyta” kan du förbättra även den

Steg 4

Vinglas steg 4

Nu skall resten av vinet i glaset målas, men inte allt på en gång. Vi börjar med en blåaktig lite ljusare ton över hela ytan. Den får gärna vara lite extra ljus i underkant (se på fotot). Det är bordsytans kalla färgton som reflekteras i glaset. Låt detta torka innan du fortsätter.

Steg 5

Vinglas steg 5

Det sista som målas i bilden är det resterande vinet i glaset. Det skall målas riktigt svart. Lämna en ljusare kant mellan detta fält och vinets yta, det är ju båda riktigt mörka färgytor och måste skiljas åt med en ljusare linje. Lämna några blåaktiga toner i nederkant, de är målade redan i förra steget. Sug också upp lite reflexer i den svarta delen av glaset, de skall vara en fortsättning på reflexerna ovanför.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x