Sen eftermiddag på hösten

Sen eftermiddag på hösten

Koboltblått, bränd sienna, kinakridonrosa och Nickel dioxin gult (en varmgul)

Sen eftermiddag på hösten, foto

Det här motivet är från strax utanför Kävlinge en vacker höstdag när träden börjar bli bruna. Fotot är taget på eftermiddagen när den låga solen skapar långa skuggor och ett varmt ljus.

Mitt färgval för målningen är Koboltblått, bränd sienna, kinakridonrosa och Nickel dioxin gult. Om du inte har koboltblå går det att använda fransk ultramarin, undvik dock alla moderna syntetiska blåa färger som ftalo, preussiskt eller Indantron. Bränd sienna går antagligen att byta ut mot bränd umbra eller annan orangebrun färg, ett alternativt till kinakridonrosa är alizarin. Det enda kravet på den gula färgen är att den skall vara varm i färgtonen.

Steg 1

Sen eftermiddag på hösten, steg1

Det första du skall göra i målningen är att täcka pappret med färger som ungefär motsvarar verkligheten. Blått i himlen och brunt på allt annat, jag använde koboltblå och bränd sienna. Färgerna skall appliceras vått i vått så att de flyter in i varandra. Använd olika mängd vatten för olika delar av målningen, det skall inte vara jämna ytor, de får gärna vara lite ojämna och fläckiga. Elstolpen i förgrunden skall sparas ut, måla helt enkelt runt om den.

Steg 2

Sen eftermiddag på hösten, steg2

Måla landskapet i bakgrunden. Måla en trädyta i taget vått i vått. Använd lite olika färger som får flyta in i varandra. Jag använde svagt grönaktiga färgblandningar, de får inte vara allt för gröna, använd gärna lite brunt också för att ge intrycket av höstfärger. Eftersom varje trädyta målas vått i vått måste varje yta få torka innan du målar en intilliggande för att de inte skall flyta ihop.

Steg 3

Sen eftermiddag på hösten, steg3

Färglägg husen och fältet till höger i bilden, gräskanten vid sidan av vägen och själva vägen. Ingen av dessa ytor skall vara jämnt målade, använd liknande men ändå olika färger på varje yta så att de framstår som lite ojämna och fläckiga. Måla gärna ljusa hjulspår i vägen. Lägg märke till att alla stolpar kring vägen är utsparade, det måste göras så att de inte blir för kompakta, lite vitt i stolparna är bra. Måla även den stora elstolpen till höger om vägen, den är rund i formen, gör den därför mörk på vänster sida och ljus på höger.

Steg 4

Sen eftermiddag på hösten, steg4

Nu återstår några ytor att fylla i samt de viktiga skuggorna. Skuggfärgen blandas av brunt och blått. Måla skuggor under taken på husen, på alla stolparnas vänstersidor och över vägen. Tänk på att de långa skuggorna över vägen skall följa vägens kontur, lite högre i mitten av vägen och lägre på kanterna så att skuggan får en lätt böjd form.

YouTube player

You may also like...

1 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Christina
Christina
1 year ago

Rätt länk till videon. 🙂
https://youtu.be/9YaKBzfAOFQ

Christina
Christina
Reply to  Erik
1 year ago

Länken till videon under artikeln var trasig. Det kanske var tillfälligt?
Ta bort det här då…

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x