Röd katt – En akvarellövning

Red cat

Den här övningen är omöjlig att placera som enkel eller svår. Det beror på en massa olika saker om den är det ena eller andra: Rätt papper är väsentligt, rätt färger är viktiga och att ha en massa tur är helt avgörande.

Papper

Ett papper som fungerar bra vått i vått är mycket viktigt. Själv använde jag Canson heritage, men Millford, Arches eller Saunders Waterford fungerar säkert också bra. Undvik enkla akvarellpapper, ett papper som inte är bra för vått i vått kommer bara att göra dig besviken.

Färger

Målningen är gjord med endast två färger: Elfenbenssvart och kinakridon orange. Den svarta färgen skall vara neutral, intensiv och gärna granulerande, så elfenbenssvart är bra. Lampsvart kan fungera men resultatet blir lite mindre intressant. Den orangea färgen är besvärlig om du inte har kinakridon orange. En ersättare kan vara bränd sienna från t.ex. WN eller Daler Rowney (de flesta brända siennor är för bruna, men dessa två är lämpliga). Kanske du har någon annan brunorange som är mycket mättad och färgstark.

Röd katt
Ett foto av motivet

Steg 1

Röd katt steg 1

Måla hela pappret med en ljus blandning av orange och svart, denna grund skall inte bara göra pappret vått för nästa moment, utan även ge ett svagt varmt ljus i bilden. På det blöta pappret skall en skugga efter ett fönster målas. Använd bara svart färg för denna.

Beroende på hur blött ditt papper är och hur mycket färg du har i din pensel kommer resultatet bli olika. Antagligen kommer den svarta färgen att krypa in i katten något, snygga till kanterna med hushållspapper för att ta bort svart färg i katten. Gnid inte, bara tryck med hushållspappret.


Steg 2

Röd katt steg 2

Endast svart färg används för att måla en skugga efter en lampa. Formen på skuggan är lika sned som fönstret från förra steget.

Naturligtvis skall färgen från steg ett vara torr innan du målar detta. Du bör använda betydligt mörkare färg än skuggan från fönstret.

Gradera gärna färgen på lampskärmen på höger sida med vatten så att en osynlig övergång uppstår.


Steg 3

Röd katt steg 3

Katten ligger på en filt, den skall målas med svart färg. Måla först hela ytan med en grå färg (endast svart och vatten), lägg därefter in några markeringar av veck i filten med mörkare svart, detta skall göras medan underlaget är blött.

Sug därefter upp dagrar på höger sida av alla skuggor med en lätt fuktig pensel (skölj penseln i vatten och krama den sedan i hushållspapper så blir den lagom fuktig).

Innan färgen hunnit torka skall även en mörkare skugga under katten målas på filten.


Steg 4

Röd katt steg 4

Nu får du äntligen använda färg! Katten skall målas. Börja med kattens ansikte, spara ut ögat och en liten vit linje för örat. Måla med orange färg och svart eller en blandning av dessa samt vatten för att skapa ett mönster på katten som beskriver skuggor och dagrar. När hela katten är målad skall också hela katten vara blöt. I denna blöta yta gäller det nu att placera droppar av färg eller vatten för att göra ett intressant mönster och trovärdiga skuggor. En droppe vatten i en blöt färgyta tränger undan färgen på pappret och det blir lite ljusare. Så länge katten är blöt kan du lägga in mera färg och vatten, men överarbeta inte. Titta på filmen nedan så ser du hur jag gjorde detta, avsnittet med tekniken är mellan 5:15 och 6:38.

Intressanta och vackra mönster kan uppstå om du målar på det här sättet. Men det går naturligtvis inte att styra exakt hur resultatet blir, man måste acceptera att färger som droppas i en blöt färgyta inte alltid beter sig som man önskat.


Steg 5

Röd katt steg 5

Kattens öga kan målas efter det att pappret är torrt, måla med svart färg och glöm inte ett litet utsparat blänk i ögat. Jag målade därefter en svag lasering över filten med orange färg för att göra den något varmare i färgton. Det är inte något du måste göra, jag tyckte bara att den såg för kall ut.


YouTube player

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x