Dela akvarellpapper

dela akvarellpapper

Om man köper akvarellpapper i stora ark måste dessa delas innan man målar på dem. Det klassiska sättet att dela ett papper är att riva det mot en linjal. Det går naturligtvis att använda en sax istället, och ibland gör jag det. Men det är enklare och snabbare att riva pappret, resultatet blir snyggare än om du skulle klippa.

Så här river jag ett akvarellpapper:

YouTube player
 1. Jag använder en linjal av metall som har en gummilist på undersidan. Gummilisten förhindrar att linjalen glider. Det kanske låter avancerat men sådana linjaler är rätt så billiga. Det räcker med 50 cm. linjal, det går ju att flytta den vid behov.
  Exempel på bra och billiga linjaler:
  https://www.farg.nu/produkt/aluminiumlinjal-mr/
  https://www.slojd-detaljer.se/produkter/tra-metall/handverktyg/matverktyg/skarlinjal-1313
  https://penstore.se/m-r/aluminium-linjal-40-cm
  https://www.ibwahlstrom.se/aluminiumlinjal-60cm-dafa
  https://artistica.nu/ritmaterial/linjaler/metallinjal-50cm.html
 2. Lägg pappret på ett rent underlag. Se till att framsidan av akvarellpappret är uppåt. Böj det tills kortsidorna möts och rikta in pappret så att hälfterna blir lika. Tryck till upptill och nertill så att två små veck bildas. de beskriver var du skall riva.
 3. Placera linjalen längst de två vecken
 4. Greppa pappret i bortre övre hörnet, det här greppet är det viktigt att behålla under hela rivningen, du skall INTE ändra grepp under rivningen. Gör ett litet knyck för att påbörja rivningen, det kan vara svårt att riva utan inledande knyck.
 5. Lyft sedan pappret rakt upp, på det sättet är det lätt att riva pappret mot linjalen. De flesta vill vika pappret över linjalen, men det är tungt att riva på det sättet och det finns en risk att linjalen i så fall glider. Det är mycket lättare att lyckas om du bara lyfter pappret rakt upp.
Det är svårt att riva ett papper om du viker det över linjalen
Mycket enklare om du bara lyfter pappret rakt upp.

Den här metoden använder jag oftast för att dela akvarellpapper. Det går naturligtvis att skära pappret eller att klippa det. Fördelen med att klippa är kanske att du kan enkelt klippa av en liten ruta och behålla resten av arket oklippt. Med en linjal river du rakt över hela papperslängden.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x