Segelbåtar | En akvarellövning

båtar i barsebäck

Den här övningen gjorde jag 2007 för mina elever i Lund, den innefattar främst kontrollerat vått i vått måleri. Det är en utmärkt övning för att träna förmågan att måla vått i vått på ett någorlunda kontrollerat sätt.

Som alltid när man skall göra en målning som innefattar vått i vått bör man fundera på färgvalet. En del färger fungerar bra med tekniken, medan andra inte vill röra sig så väl på en våt pappersyta.

Granulerande färger rör sig i allmänhet mindre, så undvik koboltblå eller fransk ultramarin som himmelsfärg i en målning som denna. Ett bättre val är ftaloblå eller preussisk blå. Till den här målningen använde jag ftaloblå.

Du behöver en komplementfärg till den blåa färgen. Denna kommer att användas för att blanda svart och grått tillsammans med den blåa. Det vanligaste valet för ändamålet är någon brun färg. Både ftalo och preussisk blå är grönaktiga så det är inte så lätt att hitta en lämplig brun.

Till den här målningen använde jag bränd umbra som blir lite grönaktigt svart med ftaloblå. Av den anledningen behövs även en röd färg, denna skall fungera som komplementfärg till grön. Den något grönaktiga färgblandningen som du får med blå och brun färg kan göras neutral med lite röd färg. Den röda färgen används också för den rosa färgen i himlen.

Du behöver också en gulaktig färg, själv använde jag obränd sienna, men det fungerar med vilken oklar gul som helst.

Mitt färgval för den här målningen: Ftaloblå (RS), bränd umbra, kinakridonrosa samt obränd sienna.


Steg 1

Blöta himlen med rent vatten. Försök att lämna båtarnas master omålade. Det är bara en smal remsa som skall sparas ut, så det kan vara besvärligt. Om du lyckas kommer resultatet att bli bättre.

Använd rätt så frikostigt med vatten, när hela himlen är blötlagd, har säkert den plats där du började blötlägga hunnit torka något. Placera i så fall lite vatten där igen, försök att få hela himlen att vara jämt och frikostigt blötlagd.

Låt vattnet sjunka in tills du bedömer att ytan är lagom fuktig att börja måla på. Det krävs lite erfarenhet att avgöra det, den skall var så fuktig att färgen bildar en mjuk övergång mellan målad och omålad yta utan att flyta ut okontrollerat.

Blanda till, i tre olika blandkoppar, en blå himmelsfärg (bara blå och vatten), en ljusgrå färg som skall vara skuggorna under molnen (blandas blå+ brun med en liten skvätt röd), samt en mycket ljus rosa färg. Måla med blå himmelsfärg runt molnen, Det går inte att efterlikna fotot perfekt. Det enda du skall bry dig om att det blir fina moln, de behöver inte se ut som de på fotot.

Börja i målningens ovankant med din blåa himmelsfärg, späd färgen efterhand så den blir lite ljusare blå ju längre ner mot horisonten du målar. När allt det blåa är målat skall du med en ljusgrå färg måla några lätta skuggor under molnen. Slutligen kan du måla en rosa färg längst nere vid horisonten. Allt detta skall göras medan pappret fortfarande är blött. Var inte för långsam.


Steg 2

Vänta tills pappret har torkat helt. Måla sedan havet blått. Jag hade lite brun färg i den blå färgen för att göra den bara lite mörkare. Måla allt som är vatten, men inte något annat.

Det betyder att allt som är grått och svart skall sparas ut, båten till vänster allt runt omkring den, piren och alla stolpar och pinnar skall lämnas omålade. Även segelbåtarnas master skall sparas ut.

Det är lite petigt jobb, och du riskerar att få ojämn yta på vattnet. Men det är värt besväret. Annars blir alla detaljer utan dager på vänster sida och blir i så fall tråkiga och platta.

När allt det blåa är färdigmålat skall du blanda en svart färg av blått och brunt. Antagligen blir den lite grönaktig, både ftaloblå och preussisk blå blir det med nästan alla bruna färger.

I så fall tar du bort den gröna färgtonen med lite röd färg, tag bara lite åt gången tills du har en svart färgblandning.

Se till att pappret är helt torrt innan du börjar måla. Börja med detaljer som skall vara svartast, och späd den svarta färgen efterhand så den blir ljusare, avsluta med de ljusaste partierna. Om du vill kan du sätta lite röd färg på vänstersidan där en delvis rödmålad båt finns. Det behöver inte se ut som en båt, faktum är att om du skulle verkligen efterlikna en båt skulle resultatet antagligen bli för iögonfallande.


Steg 3

Detta steg består av bara en färgyta. Den skall målas vått i vått. I det här fallet betyder det att du först målar hela marken med en grönaktig färg, och innan den hunnit torka, målar du mörka skuggor under båtarna.

Börja med att blanda två (eller tre) olika färger. En lite ljusare som skall vara grönaktig. Jag valde att göra färgen mycket oklar men du kan göra den mera färgglad om du vill. Vidare skall du blanda en eller två mycket mörka skuggfärger (blå+brun). Jag gjorde två olika, en blåsvart och en brunsvart.

Först skall du måla hela gräsytan, spara ut alla båtar, master och andra detaljer. Om du målar färgen frikostigt har du mera tid att måla skuggor vått i vått. Genast, medan den gröna färgen fortfarande är blöt, placera den mörka färgen under alla båtar, de två i förgrunden och de bakre båtarna till vänster samt den till höger.

Jag använde både den blåsvarta och den brunsvarta färgen till detta. Det blir bättre om alla skuggor inte har en och samma färg.


Steg 4

Som ett sista steg skall båtarna få lite färg. Det innebär egentligen bara lite blåaktig färg på kapellet på båten i mitten av bilden, och kanske ett stänk med samma färg någon annanstans.

Nu är det bara grå skuggfärg som saknas lite här och där. Båtarna vid vattnet skall få lite skuggor. Båtarnas master skall också målas. Se upp så att du inte täcker hela masten, lämna en lite omålad strimma till vänster så att du får ljus i bilden.

Tänk på att spara ut alla ljusa detaljer. Det är väsentligt att inte täcka hela pappret, dagrarna är mycket viktiga. Utan dem blir det inget solljus i målningen.

Avslutningsvis kan du, om det behövs, göra skuggorna på marken under båtarna mörkare. De har antagligen ljusnat rätt så mycket när färgen har torkat.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x