Transparent Brown Oxide PR101

Transparent Brown Oxide

Brown Oxide eller Brown iron Oxide är en färg som flera olika tillverkare har i sina respektive sortiment. Den här texten handlar främst om färgen från Daniel Smith som har namnet Transparent Brown Oxide, naturligtvis delar denna färg flera egenskaper med samma färg från andra tillverkare men detaljer kan skilja dem åt.

Detta är första inlägget om en serie av färger från Daniel Smith som alla är transparenta och gjorda av syntetisk järnoxid. De övriga i serien är Transparent Red Oxide, Transparent Yellow Oxide. Samt de miljövänliga färgerna EnvironOxide.

Pigmentet är PR101, som är syntetisk järnoxid, det är ett pigment med rika möjligheter till variation. Pigmentet kan var mycket täckande och rödaktigt, då blir det engelskt rött, Venetianskt rött, Caput Mortuum och andra så kallade marsröda färger.

Det kan också vara mycket transparent och orange i färgtonen, då får det namn som bränd sienna, red iron oxide och red oxide. Det finns även syntetisk hydratiserad järnoxid som är gul i färgen, detta har indexnamnet PY42 och används för Transparent yellow Oxide.

Olika varianter av PR101 och PY42 uppnås genom variation av storlek på pigmentkornen, olika metalliska tillsatser och hydratisering.

Daniel Smith har tre färger som kallas Transparent Oxide, nämligen brun, röd och gul. Ytterligare tre andra färger som de kallar ”EnvironOxide” som är gjorda på återvunna järnoxider från dränering av övergivna gruvor. Även dessa finns som brun, röd och gul.

Den första färgen som behandlas här är Transparent Brown Oxide som är en mörkbrun färg som är lik en bränd umbra. Färgen är mycket ljusäkta och intensivt mörkbrun i tonen. Daniel Smith har försökt att få pigmentet att granulera, alla färgerna i serien är angivna som granulerande. Något som knappast utmärker pigmentet PR101 i vanliga fall.

Granuleringen är lite konstig, vanligtvis menas med en granulerande färg att pigmentkornen är tyngre och har ofta även en tendens att klumpa sig samman, så att de sjunker snabbt i vattnet, och samlar sig i alla små gropar i pappret. Detta ger ett kornigt intryck och man säger då att färgen granulerar.

Men Transparent Brown Oxide bildar inte en sådan kornig yta, utan pigmentet samlar sig snarare i trådar. Denna effekt uppenbarar sig främst vid flödigt måleri, och blir mera tydlig om man målar på ett sätt som hade fått en ”vanlig” akvarellfärg att blomma, Transparent Brown Oxide skapar inte blomningar, den blir istället trådig.

Men den mest överraskande egenskapen hos den här färgen, är hur mycket den ändrar färgton mellan vått och torrt tillstånd.

Nymålad Transparent Brown Oxide
Samma färgfläck som torr

Skillnaden mellan blöt och torr färg är oerhört stor. Så stor att jag inte tror att det går att blanda en välavvägd färgblandning med den här färgen, den blandning som du skapar tillsammans med någon annan färg kommer att se radikalt annorlunda ut när färgen har torkat.

Bilderna här nedan visar hur stor förändring färgen genomgår i en blandning. Detta är Transparent Brown Oxide blandad med Ftaloblå. Medan färgen fortfarande är blöt är den tydligt grön, men i torkat tillstånd har den gröna tonen helt försvunnit. Den har ersatts av en gråbrun konstig färg, Lägg märket till hur de två färgerna separerar, det är inte den blå färgen som orsakar detta, det är den bruna som separerar från den blå och ger detta underliga mönster.

En grön färgblandning med Ftaloblå
Samma färgblandning torr.

Transparent Brown Oxide är alltså en mörkbrun färg med knasiga egenskaper. I blött tillstånd är den vackert mörkt rödbrun. När den har torkat har den fina röda tonen försvunnit och ersatts av en, lika fin, men mera gråaktig mörkbrun. Färgblandningar blir annorlunda än man har tänkt sig. Färgen saknar förmåga att blomma, den bildar ett trådigt mönster istället.

En rolig färg som kan var mycket användbar, men inte passar för ett måleri med precision. Det är mera en färg när man målar på ett ungefär, och låter slumpen avgöra resultatet.

Transparent och mörkbrun
Inte särskilt fläckande
Blommar inte men blir trådig
Färgen är inte jättevillig vått i vått
Inget egentligt bett.

Egenskaper

Färg index namn: PR101
Ljustålighet: Utmärkt
Transparens: Transparent
Fläckande: Nej
Granulerande: Ja (på sätt och vis)

You may also like...

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x