Isoindolingult – PY139

isoindolingult

Isoindolinpigment är en grupp av moderna färgämnen med färgton från röda till gröngula, av dessa är det endast den varmgula PY139 som är någorlunda vanlig som akvarellfärg. isoindolingult har en orangegul färgton, är ett halvtransparent, fläckande och mycket intensivt pigment. I fullton kan man nog säga att det är orange, medan det utspätt har en vacker mellangul ton.

Färgen lämpar sig inte alls åt blandningar åt det gröna hållet om du eftersträvar en någorlunda klar blandning, gröna färger blandade med isoindolingult och någon blå färg blir alla mycket oklara. Färgen lämpar sig mycket bättre åt blandningar med olika röda och andra gula färger men den är vacker som den är, oblandad.

Gröna blandningar med Isoindoline Yellow
Till vänster: Fransk Ultramarin blandad med Isoindolingult kan knappast kallas grön, den är mera gråaktig
Till höger: Här är Isoindolingult blandad med ftaloblå, blandningen är inte jättegrön, men åtminstone grönaktig.

T

Pigmentet uppfanns år 1964 men börjades användas som konstnärspigment först flera år senare. Det är inte vanligt, jag har endast hittat två, av de större tillverkarna, som har färgen: MaimeriBlu och Daniel Smith. MaimeriBlu har den dåliga smaken att kalla färgen för gamboge (för flera år sedan gav de namnet indian yellow åt samma färg!) medan DS använder det riktiga namnet Isoindoline Yellow. Utöver dessa förkommer pigmentet som en del i flera olika färgblandningar hos olika tillverkare.

MaimeriBlu – Gamboge (Hue) – PY139
Daniel Smith – Isoindoline Yellow PY139

Isoindolingult Halvtransparent färg med färgton från orange till mellangul.
Halvtransparent färg med färgton från orange till mellangul.
Isoindolingult Se, så gärna färgen blommar.
Se, så gärna färgen blommar.
Isoindolingult Fäster rätt så bra på pappret.
Fäster rätt så bra på pappret.
Isoindolingult Ett fint bett men ingen granulering.
Ett fint bett men ingen granulering.
Isoindolingult är lite ovillig vått i vått.
Färgen är lite ovillig vått i vått.

Egenskaper

Färg index namn: PY139
Ljustålighet: Utmärkt
Transparens: Halvtransparent
Fläckande: Ja
Granulerande: Nej

Hur isoindolingult placerar sin i färgcirkeln.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x