Spruckna färgkakor

spruckna_akvarellkoppar

Har du akvarellkoppar som spricker som den på bilden ovan? Det kan bero på för mycket vatten!

Om du använder akvarellfärg i kopp, det gör ju de allra flesta, kanske du har märkt att en del färger torkar och spricker. Om du har sådana färger är det antagligen ditt eget fel.

Vad beror det på?

När du stänger lådan och fortfarande har blöta färgkoppar så händer detta. Att använda mycket vatten är bra, det är en del av akvarellmålning, men inte i färgkopparna. Om du har en riktigt blöt färgkopp och innesluter fukten genom att stänga din akvarellåda kommer hela färgkoppen att absorbera vattnet och få färgen att svälla och bli mjuk, när den sedan långsamt torkar i den stängda lådan uppstår sprickor och krackeleringar på ytan av färgen. Sedan upprepas denna process vid varje målningstillfälle, då förvärras problemen och färgen blir till sist så mjölig och kornig att den inte går att använda. Detta kan också få färgen att efterhand krympa och lossna från koppen.

En sprucken färg till vänster och en färg som har krympt och lossnat från koppen till höger.
En sprucken färg till vänster och en färg som har krympt och lossnat från koppen till höger.

Hur undviker man detta?

  • Använd vatten i din blandkopp, inte i färgkakorna. Försök hålla dina akvarellfärger minimalt fuktiga.
  • Använd inte din största pensel till att ta färg från färgkoppen, använd gärna en mindre syntetpensel för detta. Då riskerar du inte att får en massa vatten efterlämnat i färgkoppen
  • Stäng inte din akvarellåda genast när du har målat färdigt, låt den stå öppen i några timmar så färgen har en chans att torka innan du stänger lådan. Om du har målat någon annan stans, öppna lådan när du kommer hem, och låt färgerna torka.

Kan man rädda en sprucken färg?

Jag skulle nog säga: nej, den är körd, köp en ny. Men du kan alltid försöka med att fukta upp hela färgen så den blir riktigt blöt, tillför nytt vatten efterhand tills färgen är mjuk. Låt den sedan torka ute i det fria, inte instängd.

Man kan se på nätet att en del rekommenderar att man tillsätter Glycerin eller honung på färgytan, men jag skulle inte göra det. Det är bättre att bara använda vatten, trots att det är just vattnet som orakade problemet.

En del färgtuber beter sig på samma sätt när de, utklämda, får torka instängda i en låda.

You may also like...

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x