Black Tulip penselset

Black Tulip

Jag fick ett set med akvarellpenslar från Zen Art supplies skickat till mig för utvärdering, Jag tänkte att jag likaväl kunde skriva en recension på bloggen av dessa penslar.

De kallar penselsetet för “Black Tulip” och det innehåller 6 olika penslar med samma design. Penslarna är tillverkade av syntethår och har svart handtag med röd och vit avslutning. De kallar dem för handgjorda av japansk syntetisk ekorre och säger att de uppvisar samma egenskaper som ekorre och mårdhårspenslar. De är “perfekta för nybörjare och professionella konstnärer” Priset för penslarna är på deras hemsida € 29.95 (tidigare i år var priset 49.95), vilket är ca 300 kr, setet innehåller 6 olika penslar, det betyder att snittpriset per pensel är ungefär 50 kr. Det är mycket billigt för dessa penslar.

Penslarna är mjuka med bra spänst, de är spetsiga

Det finns två runda penslar i detta set med storleken 10 och 8, de är alldeles för lika i storlek. Den stora borde vara minst 12 och den lilla borde vara mindre, kanske 4. Vidare finns två flata penslar av storlek ¾ tum respektive storlek 8, det är ett mycket bättre val av storlek, det är lagom skillnad. Den stora är rätt så stor, även om jag gärna hade sett att den stora hade varit 1 tum, men den lilla flata penseln är bra i storlek för en mindre flat. Utöver dessa finns en stor (¾ tum) flat, spetsig pensel som de kallar för ”Cats Tongue” och en rigger för att dra linjer med, personligen är dessa två typer av penslar inget jag använder mig av.

De kallar sina penslar för ”syntetisk ekorre” något som till och med står på varje pensel. Det antyder att de kan hålla mycket vätska, låt oss testa det. Jag valde några olika penslar av liknande storlek, en toppkvalitet mårdhår från Da Vinci, en syntetisk ekorre från Raphael som de kallar för SoftAqua och en gammal syntetisk skräppensel utan namn som är mycket nött och spretig.

För att testa de olika penslarnas förmåga att hålla vätska målade jag på samma papper olika ytor av samma storlek med de olika penslarna och med endast ett penseldopp i färg. resultatet är nedslående för Black Tulip, de kan inte måla ens i närheten av så stor yta som Da Vinci eller SoftAqua utan hamnar i samma kategori som min gamla nötta ”noname” syntetpensel. Nu kan man säga att en sådan jämförelse är orättvis, att jämföra en rätt så billig pensel med det bästa som finns, men om man kallat sin penslar för ”Foux Squirrel” så förpliktigar detta till en viss kvalitet, trots att de är billiga.

YouTube player
da Vinci Maestro nr 8
YouTube player
Gammal sliten syntetpensel utan namn nr 8
YouTube player
Raphael SoftAqua nr 0
YouTube player
Black Tulip rund nr 8
Förmågan att hålla mycket vätska är viktig för en akvarellpensel
Vänster till höger: da Vinci Maestro nr 8 – Raphael SoftAqua nr 0 – Gammal sliten syntetpensel utan namn nr 8 – Black Tulip rund nr 8.

Förmågan att hålla mycket vätska är viktig för en akvarellpensel men det är inte det enda som räknas, spänst, spets och precision är också viktiga egenskaper för en pensel. Black Tulip är mycket följsamma, de har en fantastisk spets och är rätt så spänstiga. De runda penslarnas form är mycket spetsig men på ett sätt som jag finner något svårhanterligt, den kräver mycket precision i handhavandet för att ge ett bra resultat, men om man efterhand lär sig att behärska dem så fungerar spetsen utmärkt.

Black Tulip rund nr. 10
Black Tulip rund nr. 10

Syntetiska ekorrhårspenslar har en tendens att spreta och håren delar på sig vid vissa typer av penseldrag, en egenskap som jag finner mycket irriterande. Raphaels SoftAqua beter sig så, Escoda Ultimo gör likadant men det är en egenskap som Black Tulip helt saknar. Anledningen är att alla så kallade syntetiska ekorrhårspenslar använder hår som är utvecklade för att hålla mycket vätska, en egenskap som de delar med äkta ekorrhår, med detta följer andra egenskaper som att stråna delar sig som en solfjäder vid snabba, korta penseldrag. Anledningen till att Black Tulip inte beter sig så är helt enkelt att de bara är syntetisk ekorre till namnet, de saknar helt alla de egenskaper som utmärker syntetisk ekorre, på gott och ont. De håller lika mycket vätska som en nött gammal skräppensel men de spetsar bra och är rätt trevliga att måla med, men man måste doppa i färg hela tiden.

Sammanfattning

Black Tulip är enkla penslar som är prisvärda, 300 kr för 6 penslar är billigt, särskilt med tanke på att de är trevliga att måla med. Förvänta dig inte fantastiska penslar dock, de är enkla och prisvärda penslar som inte är något särskilt. Deras förmåga att hålla vätska kunde vara bättre, de runda penslarna spetsar bra, de flata är som andra billiga flata syntetpenslar, inget märkvärdigt. Riggern är bra om man gillar sådana penslar, men själva tanken med en rigger att kunna dra långa linjer, något som kräver att håren kan hålla mycket vätska. Penseln de kallar Cats Tongue förstår jag mig inte på, men det är en personlig sak, jag gillar inte den typen av penslar. Till något högre pris kan du köpa de två penslar jag brukar rekommendera till mina elever (läs om dessa här) det är antagligen ett bättre alternativ.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x