Ftalogrönt (PG7 – PG36)

Phthal green

Det finns inget i naturen som är så grönt som ftalogrönt, Vad är det för nytta med en sådan färg? Den är nästan löjligt ren och grön. 

När en ny elev kommer till mina kurser som redan har färger och har målat tidigare, brukar de ha en oanvänd kopp ftalogrönt i sin låda. De har testat färgen en gång för länge sedan, och konstaterat att den inte går att använda.

Ändå är färgen viktig i en pallett avsedd för blandning, om du vill kunna blanda ALLA färgnyanser är ftalogrönt ett måste.

Det finns två varianter av pigmentet, En kall, (blue shade – PG7) och en varm (Yellow Shade – PG36). Eftersom den gula tonen är komplementfärg till  kinakridonrosa är den mest användbar till blandningar. Det är nämligen mycket bra ur blandningsynpunkt att ha en komplementfärg tillgänglig.

Kinakridonrosa + ftalogrön
Kinakridonrosa är komplementfärg till ftalogrön gul ton, tillsamman blir de neutralt grå.

Tillverkarnas utbud är gröna färger är imponerande med tanke på att det endast finns några få pigment att tillgå. Det beror på att de flesta är blandfärger, de består av flera pigment. I stort sett alla gröna färdigblandade färger har ftalogrönt som huvudsaklig ingrediens. Förklaringen till detta är enkel: Ur blandningsynpunkt är ftalogrön överlägset alla andra gröna. Den är mycket viktig för färgtillverkarna, den kanske kan vara viktig även för dig.

De vanligast pigmenten att blanda ftalogrönt med är gul och röd. En gul för att göra den ilsket gröna färgen lite naturligare och en komplementröd för att göra den lite mildare.

Det är med andra ord ingen färg att använda oblandad, det är alldeles för onaturligt klar för det. Men färgen är mycket bra som en grön bas för olika blandningar. Om du inte vill blanda färg själv, utan förlitar dig tillverkarnas färdigblandade varianter är ftalogrönt ingen för dig, Men om du gillar att blanda själv, är det den bästa utgångspunkten för gröna färgblandningar. Ett måste i färgblandarens arsenal.

De två Ftalogröna färgernas placering i färgcirkeln
Ftalogrönt (PG7 - PG36)
De två Ftalogröna färgernas placering i färgcirkeln

Information

Färgindex: PG7 | PG36
Ftalogrön är är utvecklad ur ftaloblå, klorerad kopparftalycyanin. Den gula tonen är bromerad kopparftalycyanin. Båda färgerna är helt giftfria.
Ljusäkthet: Mycket god
Transparens: Mycket hög
Fläckande: Extremt mycket, lämnar ett vackert bett,
Granulerar: Inte alls

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x