Lavering

flat wash

En lavering är i akvarell en alldeles platt målad yta helt utan synliga penseldrag, Det traditionella sättet att åstadkomma detta är på följande sätt:

Blanda till så mycket färg så att du är övertygad att det räcker för hela den yta som skall täckas.

Blanda till så mycket färg så att du är övertygad att det räcker för hela den yta som skall täckas. Det går inte att blanda till mera vid behov, dels hinner du inte och dels går det inte att få samma färg igen. Jag brukar säga att man skall sikta på dubbelt så mycket färg som man tror det går åt, då räcker det antagligen.

andra mindre.

Luta pappret. En del akvarellmålare lutar mycket andra mindre. Hur mycket du lutar är en smaksak. För lite och du riskerar ojämn yta, för mycket och färgen kan släppa taget och rinna över hela pappret.

fylld.

Fyll din stora pensel med färg, den skall vara riktigt fylld.

Börja måla överst på den yta som skall täckas, eftersom pappret är lutat kommer färgen att rinna nedåt och samla sig i en lång droppe. 

Den långa droppen förflyttar du efterhand nedåt över pappret med lång horisontella penseldrag.

Den långa droppen förflyttar du efterhand nedåt över pappret med lång horisontella penseldrag. Doppa penseln oavbrutet, det får ALDRIG bli torrt, det skall hela tiden vara en droppe i underkant.

Överflödig färg i ytans underkant sugs upp med en fuktig pensel,

Överflödig färg i ytans underkant sugs upp med en fuktig pensel, aldrig med svamp eller papper. Du kan inte ändra och fixa på redan målade ytor, om du ser ett misstag någonstans när du är klar måste du låta det vara, det blir en ful fläck om du försöker fixa.

Det är gravitationen och vattnets ytspänning som gör jobbet, du behöver bara fylla på med färg.

Denna övning måste alla deltagare på mina kurser genomlida. Nästan alla misslyckas med den, alltid av samma anledning: För lite färg i penseln! Det är tydligen jättesvårt att använda mycket färg, varför vet jag inte, men så är det. När du har fyllt penseln skall den direkt på pappret, den skall inte dräneras på kanten av färgbehållaren. Du kan inte ha för mycket färg i penseln.

YouTube player
Här är ett exempel på en stor lavering, lägg märke till mängden färg jag fyller penseln med. Ett dricksglas med färg är ett måste för en så här pass stor lavering.

När du är bekväm med detta klassiska sätt att lavera är det dags att upptäcka alla andra sätt. Man måste inte luta pappret, det går att måla med andra penseldrag är horisontella. Man kan spä ut färgen efterhand, det kallas för gradering. Du kan även ändra färgton efterhand, från blått till rött till exempel.

YouTube player
Det gula huset målat på ett plant liggande papper med alla möjliga typer av penseldrag, inte bara horisontella.

You may also like...

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x