Jordfärger

Earth pigments

Jordfärger, själva benämningen har ju karaktär, det talar ju om att färgen är ursprunglig, genuin, naturlig. Inget kan vara längre från sanningen.

De traditionella indexnamnen för äkta jordfärger är PBr7 och PY43, de skall var naturliga järnoxider utvunna ur lerjordar. I själva verket är dessa benämningar numera utan värde. Färgtillverkarna använder syntetiska järnoxider, pigment som är framtagna för läder- och träinfärgning eller för plast- och keramikindustrin, 

I början på 2000 talet tänkte SDC (Society of Dyers and Colourists) att ersätta benämningarna PBr7, PR102 och PY43 (naturliga järnoxider), med namnen PBr6, PR101 och PY42 som är syntetiska pigment, enl. Bruce MacEvoy från Handprint resulterade detta i intensiv lobbying från tillverkarna att behålla de gamla benämningarna, så att nya syntetiska pigment kan ha de traditionella indexnamnen för genuina pigment. Det lyckades, även om tanken inte är bortglömd.

Därför är numera nästan alla jordfärger syntetiskt framställda färger avsedda för andra användningsområden. De genuina är med några få undantag försvunna. Det finns tillverkare som Daniel Smith som fortfarande använder genuina jordfärger för en del av sina jordfärger, men du som konsument kan inte förlita dig på färgtillverkas beskrivning, PBr7 betyder inget idag.

Bränd sienna eller obränd umbra står inte för ett visst pigment med en viss färgton. Det är en traditionell färg som tillverkaren tolkar efter eget huvud. Alla är olika. En bränd sienna kan vara allt ifrån intensivt färgstark orangebrun till gråaktig mörkt rödbrun. Det är samma sak med alla jordfärger, här är en ungefärlig beskrivning:

Obränd sienna och gul ockra är gulbruna, en del är mycket gula, andra mera bruna, en del är kallt gula medan andra är orangeaktiga, Siennor är mera transparenta än ockror. 

Brända sienna och rödockra är orangebruna, sienna är transparent medan ockra är opak. Färgtonen varierar mellan intensivt orangebrun till mörkare mer oklart brunt

Obränd Umbra är mera oklar är obränd sienna, oftast rätt så transparent. Ibland tydligt oklart gultonad men ibland mera grå.

Bränd Umbra är mörkare än bränd siennor, annars samma sak, färgtoner från mörkare orangebrun till gråaktig mörkbrun.

Sedan finns det alla olika järnröda färger: Engelskt rött, venetian red, light red, Caput mortuum med flera. Alla av olika grad av oklarhet, de är  rödaktiga och oftast mycket täckande. Från ljus orangebrun till oklart svart-violett

Traditionell namn är även marsbrunt, pozzuoli earth, brown madder medan andra färger har rena fantasinamn. Man skall vara medveten om att det som skiljer t.ex. en sienna från en umbra är bara tillverkarna vision av av färgerna. En del av jordfärgerna är bladfärger, de består av flera olika pigment.

Därför rekommenderar jag att istället för att köpa en bränd sienna från ditt favoritmärke att jämföra olika brända siennor och därefter välja, du kanske vill ha en klart orange variant, men siennan från ditt märke är mera gråbrun. Så kolla upp vad som finns innan du bestämmer dig, Bry dig inte om ifall pigmentet är PBr7 eller PR101, syntetisk eller genuin är samma sak vad gäller jordfärger numera.

You may also like...

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x