Information om färger

info om färger

När jag köper en färg som jag inte tidigare har använt måste jag veta något om den, innan jag bestämmer mig för att placera den i korgen. Vilket pigment som ingår är naturligtvis helt avgörande, men även färgens egenskaper som granulering, transparens och hur mycket den fäster på pappret är viktig information. Om färgen har någon historia är detta trevligt att få beskrivet, kanske även lite tips om användningsområde och blandningsmöjligheter.

Svenska webbshoppar är oftast dåliga på att lämna sådan information. En del har inte någon beskrivning alls, utan den enda informationen är ett målat färgprov, ibland ett dåligt sådant.

Skulle du kunna tänka dig att köpa någon annan produkt online helt utan beskrivning av varan? En kamera, stekpanna eller en bok med en bild som enda beskrivning, antagligen inte. Att shopparna på nätet kan sälja konstnärsmaterial utan att omnämna något om produkternas egenskaper fungerar bara om vi ändå köper varorna. Nästa gång du köper färg online, ring eller mejla och fråga vilket pigment färgen består av, och om den är täckande eller transparent, det kan kanske påskynda shopparnas påbörjade förbättring.

Jag har gått igenom de större webbshopparna och sökt just efter denna information. Hoppas att detta kan vara användbar information för dig.

Bedömningarna gäller endast för hur bra färgerna beskrivs, inget annat.

Bäst

Hammarö Ramverkstad https://hammaroram.se/

De har följande utbud av färger: Daniel Smith, Kuretake Gansai Tambi, Sennelier, ShinHan och Winsor & Newton. Alla färger beskrivs, för Kuretake Gansai Tambi talas endast om pigmentet som ingår (det är ju det viktigaste), men alla andra är bra beskrivna med grundläggande information.

WESTERS ARThttps://www.westersart.se/

Den första butiken som hade Daniel Smiths färger i Sverige, tror jag i alla fall, det var den första som jag hittade och köpte ifrån. Daniel Smith är också den enda färgen i deras begränsade sortiment, Alla färgerna beskrivs med all nödvändig information, dessutom följs varje färg av en trevlig text om hur man kan använda just denna färg. (Texterna är visserligen ”lånade” och översatta från tillverkaren, men är ändå välkomna.)

De är väl OK

FÄRG https://www.farg.nu/

Daniel Smith, Kremer, Sennelier, St. Petersburg och Winsor & Newton är ett hyfsat utbud av färg, det är mycket trevligt att de har Kremer akvarellfärg, den enda shopen i Sverige (tror jag) som har dessa bra färger. De flesta färger har en beskrivning av transparens, ljusäkthet och pigment, men en del färger saknar beskrivning. Somliga färger beskrivs mera omfattande. Lite är på engelska.

IB WAHLSTRÖM https://www.ibwahlstrom.se/

IB Wahlström har ett hyfsat utbud av akvarellfärg: Schminke, Rembrandt, Rosa Gallery, Gansai Tambi, Winsor Newton och W&N Cotman. Rosa Gallery beskrivs endast med pigment, ljusäkthet och transparens. Det är lite klent men alltid något. Vad gäller W&N så spretar beskrivningarna en hel del. En del är på engelska, en del har många aspekter beskrivna medan en del har inte någon. Somliga har tabeller med symboler, andra inte. W&N Cotman, Schminke och Rembrandt saknar helt beskrivningar.

ZINKVVIT https://www.zinkvit.se/

Daniel Smiths färger beskrivs bra, texten är hämtad direkt från tillverkarens hemsida och är på engelska. Inga andra färger har någon beskrivning. För Golden QoR finns en beskrivning av egenskaper om man letar upp rätt bild på färgen. Lukas färger beskrivs med pigment i bilden. Shoppen har följande färger: Daniel Smith, Golden QoR, Lukas, Schmincke, Van Gogh (Talens) och Winsor & Newton.

Inte så bra

PANDURO (och Kreatima)https://panduro.com/

Daniel Smith, Rembrandt (Talens), Schmincke, Van Gogh (Talens) och Winsor & Newton. Endast Daniel Smiths färger har en beskrivning och en mycket enkel sådan.

Dåligt

ARTISTICA – https://artistica.nu/

Följande märken finns hos Artistica: Winsor & Newton, ROSA Gallery, Schmincke, Daniel Smith och Aquafine (Daler-Rowney). Inte någon färg beskrivs.

ART OF VEDAhttps://www.artofveda.com/

De har Winsor & Newton, W&N Cotman, Van Gogh (Talens) och St. Petersburg. Samtliga färger saknar beskrivning.

FÄRGPALETTEN https://shop.fargpaletten.se/

De har dessa märken att tillgå: Van Gogh, Rembrandt (båda från Talens), ROSA Gallery och Daniel Smith. Ingen av färgerna har någon beskrivning.

PEN STORE – https://penstore.se/

ShinHan, Schmincke och Winsor & Newton. Samtliga färger saknar beskrivning.

BOESNER https://www.boesner.se/

Schmincke, Winsor & Newton, Lukas, Van Gogh (Talens) och deras egna färger Aquarell Studio. Ingen av färgerna beskrivs.

SKAPAMERhttps://www.skapamer.se/

Ett gigantiskt utbud av färger: ShinHan, W&N Cotman, Winsor & Newton, Van Gogh (Talens), ShinHan, W&N Cotman, Lukas, Rembrandt (Talens), Aquafine (Daler-Rowney), Sennelier, Daler-Rowney och Lukas Studio, men ingen beskrivning av en någon färg.

Uselt

MATTONhttps://www.mattonbutiken.se/

Har endast Winsor & Newton, Daniel Smith och St. Petersburg och alla färger saknar beskrivning. Dessutom saknas målade färgprover så det är verkligen en gissningslek att köpa färg från Matton, men priserna är bra.

KONSTNÄRERNAS CENTRALKÖPhttps://konstnarernas.se/

Winsor & Newton, Kuretake, W&N Cotman och Rosa Gallery. Färgerna visas i lista, enda beskrivningen är ett mycket litet målat färgprov, för vissa bara en bild på färgkoppen.

You may also like...

5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x