Fuktspänning, hur gör man?

stretching paper

Fuktspänning innebär att man drar nytta av det faktum att ett blött papper är större än ett torrt. När man blöter ett papper så sväller det, ett stort ark kan bli flera centimeter större i blött tillstånd. När sedan papperet torkar återfår det sin ursprungliga storlek.

Man blöter alltså ett papper och låter det svälla, därefter fixerar man det på en skiva med tejp, man låter det torka. Eftersom papperet inte kan krympa (det är ju fixerat med tejp) så blir det sträckt. 

Ett spänt papper är trevligt att måla på, bubblar sig endast obetydligt av vatten, och det är helt plant när det torkar. En stor fördel är att man behandlar ytan med vatten vilket är mycket bra för färgerna (Läs om detta här)

Du behöver följande material för fuktspänning: Klisterremsa (Läs mer >>), gärna brun som har mera lim och är tjockare än den vita. En bred pensel, minst lika bred som klisterremsan. En skiva som är större än ditt akvarellpapper.

Brown paper tape
Wide brush
wooden board

Så här gör man

Steg 1

Blötlägg pappret. Låt det ligga i vatten i 10 minuter så att det får svälla ordentligt. Om du inte har ett lämpligt kar, använd badkaret. Om du inte har badkar heller vet jag inte…

YouTube player

Steg 2

Ta upp pappret, lägg det på din skiva. Därefter skall ytan behandlas. Det gör du genom att pensla det blöta pappret i alla riktningar så att ytlimningen blir jämnt fördelat. Du skall ABSOLUT INTE använda en svamp för detta, du skall inte ta bort limmet, bara jämna till det.

YouTube player

Steg3

Låt pappret torka så mycket att ytan inte längre blänker, klisterremsan fäster bättre på på en något torrt papper än på ett jätteblöt.

YouTube player

Steg4

Nu skall pappret fästas på skivan, Ta fram vatten och pensel, riv av en bit klisterremsa som är lagom lång (lite för lång eller lite för kort spelar inte roll). Fukta tejpen på den klistriga sidan med penseln. Helst med ett penseldrag, upprepa inte med flera drag med penseln, då blir det för mycket vatten på remsan. Blöta ALLDRG remsan i vattenkar eller under kranen, den fäster i så fall dåligt, använd inte heller svamp för detta, limmet på remsan skall inte tas bort, det skall bara aktiveras.

YouTube player

Fäst den blöta remsan på pappret, minst en cm in på på akvarellpappret. Om du fäster mindre än en cm riskerar du att det lossnar, om du använder mer så slösar du med akvarellpapper. Ett riktigt stort papper behöver kanske 2 cm tejpning. Fortsätt med övriga sidor av pappret på samma sätt. Tryck till ordentligt så fäster remsan bättre.

YouTube player

Låt torka

Nästa dag är pappret spänt, då kan du måla på det. Det går inte att snabba upp denna torkningstid med hårtork eller genom att placera papperet i solen, då lossnar det. Låt det självtorka. Om du förbereder detta lång tid före du skall måla kan det vara bra att använda en lackerad skiva, eller att använda något syrafritt (träfritt) material. Detta för att undvika att träsyra tar sig in i akvarellpappret.

You may also like...

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x