Gummigutta (gamboge), ett avslutat kapitel

Gummigutta gamboge

Det var en gång en färg, utvunnen ur trädet Clusiaceae, som kallades för gummigutta (gamboge). Tyvärr var färgen inte ljustålig, den blektes snabbt i solljus. Därför blev den ersatt så fort ett en hållbar färg blev uppfunnen, ersättningen var koboltgul (aureolin) (1848), därmed kunde färgen gummigutta ha fallit i glömska. Men akvarellmålare älskade den på grund av sin gyllene färgton och sin höga transparens. Därför levde färgen kvar som just akvarellfärg. 

Senare dök “Ny Gummigutta” (new gamboge) upp i färglistorna, färgen försökte efterlikna gummigutta men skulle vara  ljustålig, den tillverkades av alla möjliga AZO-pigment

Gummigutta gamboge

Transparens
Den lilla koppen är genuin gummigutta, den är så transparent att den ser alldeles brun ut, den stora koppen är WINSOR & NEWTON New Gamboge PY 153. Färgprovet bakom är målat med genuin gummigutta

Efterhand slutade färgtillverkarna att tillhandahålla äkta gummigutta, alla övergick till den nya Gummiguttan. Winsor & Newton höll ut längst men lade ner produktionen 2005.

1963 kom det syntetiska pigmentet Nickel Dioxin gult (PY153), det hade nästan alla de egenskaper som genuin gummigutta: nästan samma färgton, nästan transparent, och det var ljusäkta. Snart gjort alla färgtillverkare sin “nya gummigutta” av PY153 men pigmentindustin lade ner tillverkningen 2012. så nu fick färgtillverkarna hitta på ett nytt recept för färgen.

gummigutta genuin
Genuin Gummigutta
Lägg märke till bettet runt kanterna, endast en transparent färg kan åstadkomma det.
Ny Gummigutta PY 153 (LUKAS)
Något platt färg med en vacker färgton

New Gamboge PY 153 WINSOR & NEWTON)
Har karaktär och transparens men inte som originalet

Alla blandar numera färgen av flera olika pigment: varma och kalla gula, även orange och röd kan ingå. En del kommer nära originalet medan andra är långt ifrån. Alla har samma problem: Transparens, eftersom nästan alla gula färger är mer eller mindre täckande, (det finns några få  transparenta gula färger, men de är inte rätt färgton för gummigutta) så blir resultaten inte väldigt transparenta, Några har lyckats rätt så bra, dock.

Några exempel:

  • WINSOR & NEWTON: Transparent Yellow (eller Nickel Azo gul) (PY150) + Lite röd i form av Quinacridone PR209
  • DANIEL SMITH: PY97 & PY110 Isoindoline (PY110 är ett av de få transparenta gula pigmenten)
  • M. GRAHAM: PY151, PO62, halvtransparent och rödaktig
  • OLD HOLLAND: PY153, PY151
  • TALENS : REMBRANDT: PY150 PO48 Smutsig och halvtransparent
  • LUKAS: har fortfarande PY153, om du gillar den färgen köp nu innan den försvinner.

Man skall vara medveten om att alla sk. Nya Gullmiguttor (new gamboge) bara är försök att efterlikna en försvunnen färg, Ingen är äkta och alla är olika. Om du hittar en favorit varför inte köpa de två färger som ingår och blanda själv, du får en mycket rikare pallett på det sättet.

You may also like...

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x