Vått i vått på buskar och hus

exercise Wet on wet

Vått i vått på buskar och hus foto

Till denna målning har jag använt:

  • Bränd sienna, min är från Winsor & Newton och är färgstark och transparent, vilket är en fördel till detta motiv. Du kan använda vilken orangebrun som helst t.ex. Quinacridone Burnt Orange.
  • Ftaloblå röd ton. Övningen fungerar med vilken blå som helst men bäst med något pigment som INTE granulerar, undvik ultramarin eller kobolt om du kan.
  • Kinakridon rosa. Fungerar även med andra kallröda färger, den röda färgen används mest till att göra gråa färger lite finare, (neutrala)
  • Nickel Azo gul. Fungerar även med andra gula, Nickel Azo gul är både transparent och varm i färgtonen vilket är en fördel.

Du skall alltså endast använda fyra färger, det är en del av övningen.

Steg 1

Vått i vått på buskar och hus steg 1

Maskeringsvätska. Ser du alla svagt gula små fläckarna på rosenbuskarna och ljungen? De är alla gjorda med maskeringsvätska. Där du målar maskeringen fastnar inte färgen, när du sedan målar ovanpå och låter det torka tar du bort maskeringen och då får du vita fält där maskeringen var. Måla alltså de röda rosorna och en massa små ljungblommor, låt detta torka innan du fortsätter.

Måla huset till vänster bakom motivet. Den gula tegelfärgen får du med bränd sienna + gult. Måla platt, det skall inte vara intressant, det är bara bakgrund. Blanda sedan till en grå färg med  Blått + brunt, Om du använder samma färger som jag blir färgen grå med en grön ton. Om du använder andra färger kan den bli neutral, men troligen blir den lite grön. Den gröna färgtonen tar man bort genom att blanda i LITE rött, det behövs inte mycket, var försiktig.

Om du vill kan du förpassa huset i bakgrunden bakåt genom att först måla en ljusgrå färg över hela bakgrunden, om du vill, alltså, det är inte jätteviktigt. (Se på videon längst ner på denna sida.)

Måla den grå färgen över gatan och trottoaren, spara ut kantstenen, tona ut färgen på trottoaren uppåt över huset med vatten så att du inte får en bestämd kant. Låt torka.

Steg 2

Vått i vått på buskar och hus steg 2

Några mjuka skuggor på väggen skall målas vått i vått. Börja med att blanda till din skuggfärg, Den skall målas i en redan blöt yta så den skall vara mörkare eftersom färgen kommer att flyta ut och ljusna. Blota hela huset med rent vatten. Hela huset! inklusive fönster och rosenbuskar. Måla skuggor, de kommer att rinna in över buskar och fönster, Det gör inget, försök inte hindra det.

Steg 3

Vått i vått på buskar och hus steg 3

Nu är det dags för allt det gröna, alla gröna delar av bilden skall målas färdigt. Efter detta är klart skall inget mera grönt målas eller förbättras.

Alla gröna ytor är målade vått i vått, för att åstadkomma detta behöver du tre olika gröna färgblandningar redan från start.En ljust gulgrön, en mörkgrön och jättemörk blågrönsvart.

Det skall vara stor skillnad på de olika gröna, du kommer att måla mörkgrönt i en redan blöt ljusgrön yta, färgerna kommer att rinna samman, om det är bara lite skillnad på dem kommer inte denna att synas, det blir bara en färg.

När du målar det gröna, börja med den ljusgröna och måla en del av t.ex. busken till vänster, övergå sedan till den mörkgröna färgen för att skapa skugga, titta på fotot var det är mörkt och ljust. Videon sist på denna sida kan vara till hjälp. Tänk på ljungen är blåare än rosenbuskarna, Var noggrann med konturerna så att växterna ser naturliga ut.

Steg 4

Vått i vått på buskar och hus steg 4

En mycket mörk blåsvart färg blandas till. Måla med den: stupröret och hängrännan. När detta är gjort spär du ut färgen med vatten så den blir ljusare och målar husets grund, kantstenen på trottoaren och glasrutorna i fönstren, de skall inte vara jämt målade, lite slarvigt måleri rekommenderas. Måla även skuggorna till vänster om fönsterna.

Steg 5

Vått i vått på buskar och hus steg 5

Gnugga bort all maskeringsvätska från bilden, Den röda färgen på rosorna är blandad med rött + gult. De rosa rosorna är bara Kinakridon rosa väl utspädd, ljungblommorna är blått + rött. Försök inte att måla blommor, sätt bara en färgfläck på varje blomma, täck inte alla blommor med färg, lite vitt här och där är bara bra.

Återstår bara de nästan svarta fönsterkarmarna, blått+brunt+rött är vad som skall blandas för detta.

YouTube player

You may also like...

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x