Koboltblå Djup (PB72 PB73 PB74)

Cobalt blue deep

Den franske kemisten Louis Jacques Thénard upptäckte år 1802 det pigment som vi idag kallar koboltblå djup (cobalt blue deep) i ett försök att hitta en blå färg som kunde ersätta den mycket dyra lapis lazuli. Det finns olika sätt att skapa denna mörkare och rödare variant av koboltblå. Läs mer. Gemensamt för de olika varianterna är att koboltblå djup är mörkare och varmare än vanlig koboltblå. Även om färgen delar flera andra egenskaper med koboltblå.

Koboltblå djup är en varmblå färg som är rätt så täckande, men de flesta tillverkare påstår att den är halvtranparent, en del säger dock att den är opak. Den har en mörk valör men är inte så intensiv. Det är en mycket hållbar färg. Den förlorar lite färgton och valör när den torkar, men inte mycket.

De flesta tillverkarna använder PB74 eller PB72, den tredje varianten av koboltblå djup, PB 73, förekommer endast som en del i olika färgblandningar och inte som enskilt färgämne förutom hos några små tillverkare.

Färgerna från olika tillverkare kan skilja sig något åt, både vad gäller färgton och granulering. Alla är dock rödare och intensivare än vanlig koboltblå. När du köper färgen se till att det verkligen är PB74 eller PB72, både Schmincke och Da Vinci använder en variant av vanlig koboltblå.

Koboltblå djup är en dyr färg, lika dyr som vanlig koboltblå. Men eftersom den inte är lika vanlig och inte har samma status som koboltblå förfalskas den dock inte av tillverkarna. Det finns nämligen inte så många som tillhandahåller färgen. Endast sex olika har jag hittat, samt två andra som kallar en variant av vanlig koboltblå för djup.

Jag använder ibland färgen som en ersättare för fransk ultramarin. När jag eftersträvar en lite mildare framtoning än vad ultramarin kan ge. För även om färgen är mycket lik fransk ultramarin är den inte lika mättad och ger ett lugnare intryck. Perfekt för till exempel milda höstfärger tillsammans med bränd sienna. Om jag måste välja mellan de två blir det ändå fransk ultramarin, men koboltblå djup är ett mycket trevligt tillskott i min palett.

Milda höstfärger med koboltblå djup och bränd och obränd sienna.

WINSOR & NEWTON: Cobalt Blue Deep (PB 74)
DALER ROWNEY: Cobalt Blue Deep (PB 72)
OLD HOLLAND: Cobalt Blue Deep (PB 74)
ROMAN SZMAL: Cobalt Blue Deep (PB 74)
MAIMERIBLU : Cobalt Blue Deep (PB 74)
KREMER Watercolor: Cobalt Blue dark (PB 74)

Vanlig Koboltblå

SCHMINCKE HORADAM: Cobalt Blue Deep (PB74/PB28)
Da VINCI: Cobalt Blue Deep (PB28)

Färgen är täckande och granulerar mycket, den är varmblå.
Fäster inte särskilt mycket på pappret, den är lätt att tvätta ur.
Inget bett och tydlig granulering.
Mycket ovillig vått i vått
Koboltblå djup blommar inte så gärna.

Färg index namn: PB72 PB73 PB74
Ljustålighet: Utmärkt
Transparens: Halvopak till opak
Fläckande: Nej
Granulerar: Ja, rätt kraftigt

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x