Stenar i vatten

Övning stenar i vatten

Jag har målat den här bilden med bara två färger, en blå och komplementfärgen till blå, det betyder oftast en brun färg. Du kan välja vilken blå och brun du vill, men kontrollera innan du börjar måla att de tillsammans går att blanda till en någorlunda neutral svart. Själv använde jag Ftaloblå (RS) och Pyrrole Orange, om du äger dessa färger, använd dem, de fungerar mycket bra tillsammans.

Ett foto av stor sten i vatten

Steg 1

Stenar i vatten steg 1

Det första som du skall göra är att måla hela vattnet, men inte stenarna, med en ljusgrå färg som du blandar med de två valda färgerna. Försök att göra denna gråa färgyta så slät som möjligt, mycket flödigt måleri alltså. Låt färgen torka alldeles, det måste vara helt torrt innan du påbörjar nästa moment, vilket är att måla det blåa vågmönster som du kan se på fotot. Jag använde oblandad ftaloblå utspädd lagom mycket med vatten. Vågmönstret är inte helt horisontellt, det varierar över hela vattenytan. Titta noggrant på fotot och försök att efterlikna hur vågorna har olika vinkel över olika delar av vattnet.

Steg 2

Stenar i vatten steg 2

Nu är det dags att börja måla stenar, blanda till en rätt så ljus någorlunda neutral brun färg med de två färgerna. Mönstret som du målar på stenarna skall vara rätt så grovt, det skall utgöra en grund för resten av stenarna. Hela stenarna skall inte målas, endast fläckvis lite här och där. Tänk på att ljuset kommer från vänster i bilden, så alla stenar skall ha mer färg på höger sida.

Steg 3

Stenar i vatten steg 3

Blöta upp en av stenarna med vatten och måla därefter vått i vått med en mörk färgblandning på ett sådant sätt att stenarnas form blir tydlig, mörkast nere vid vattenkanten och ljusast på toppen av varje sten. Måla även reflexerna av stenarna i vattnet. När du målar reflexerna är det mycket viktigt att du samtidigt skapar trovärdiga vågor, studera fotot noggrant. Det finns även lite tång som flyter på vattenytan lite här och där, denna skall också målas. Om du målar tången lite fläckvis skapas illusionen av ljusreflexer och därmed ser tången blöt ut.

Steg 4

Stenar i vatten steg 4

Detta är egentligen en fortsättning av förra steget, mera färg vått i vått. Men även lite skavanker på stenarna målas när de har blivit torra, sprickor och liknande. Dra nytta av det mönster som målades i andra steget, där det råkat hamna en liten omålad yta, lägg en skugga intill (på vänster sida) så det verkar vara menat från början. På det sättet får du lite struktur på stenarna, Toppen av varje sten måste vara ljusare än vattnet bakom, det betyder att den skall vara helt omålad.

YouTube player

You may also like...

3 5 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x