Perylene Maroon (PR179)

perylene_maroon

Pigmentet PR179 skapades år 1957, det är ett mycket intensivt, väldigt hållbart, rätt så fläckande och transparent rödbrunt färgämne. Det är vanligt som akvarellfärg, oftast med namnet Perylene Maroon.

Eftersom färgen liknar den numera ovanliga Brown Madder är detta, tyvärr, ett annat vanligt namn för färgen. Det förekommer också andra namn på PR179. Till exempel Perylene Red eller deep red, vilket är konstigt, det finns ju redan ett annat pigment med det namnet, Vidare är PR179 vanligt förekommande i olika blandfärger med varierande färgton och namn.

Färgtonen hos olika tillverkare är rätt så olika, allt från brun, nästan som en bränd sienna, till svarthaltigt rödviolett eller klarare rosa hos en del tillverkare. Innan du köper Perylene Maroon är det en god idé att jämföra de olika alternativen så att du får en färg som du gillar.

Färgen är mycket lik Quinacridone maroon (som jag redan skrivit om här på bloggen). Jag tycker att alla som målar akvarell skall äga någon av dessa. Båda färgerna är mycket användbara, till exempel i gröna landskap.

Alla som målat ett övervägande grönt landskap, vet hur svårt det kan vara att träffa rätt i blandningar av mörka och dunkla gröna nyanser. En liten tillsats av någon av dessa färger i din gröna färgblandning ger fina, och naturliga, mörka gröna färger. Eller använd Perylene Maroon för porträtt eller en svensk röd stuga.

En målning gjord med perylene maroon och Indantron blå, lägg märke till hur fint dessa två färger fungerar vått i vått.

Perylene Maroon är alltså en mycket användbar färg, särskilt för olika gröna färgblandningar i landskap eller botaniska illustrationer, och till porträtt eller människor i allmänhet. Den har fina blandningsegenskaper, men är kanske inte så användbar oblandad. För mig är färgen ett måste. En av hörnpelarna i min palett.

En djup, transparent rödbrun färg
Blommar gärna
Ingen granulation och ett tydligt bett
Rätt så fläckande
Flyter bra i vatten
Nymålad våt färg
I torkat tillstånd

Egenskaper

Färg index namn: PR179
Ljustålighet: Utmärkt
Transparens: Halvtransparent
Fläckande: Ja
Granulerar: Nej

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x