Transparent Yellow Oxide – PY42

transparent yellow oxide

Den tredje och sista färgen i Daniel Smiths serie av transparenta och granulerande marsfärger som diskuteras här är den gula färgen. De andra två är Transparent Red Oxide och Transparent Brown Oxide.

Transparent Yellow Oxide från Daniel Smith är en transparent, hållbar, och granulerande färg. Färgtonen är oklart gulorange. Pigmentet är syntetisk hydrerad järnoxid (PY42). Det skapades redan på 1700-talet men blev inte vanligt som pigment i konstnärsfärger förrän under 1900-talet. Majoriteten av alla gulaktiga moderna jordfärger från större tillverkare innehåller PY42, allt ifrån täckande ockror till transparenta siennor. Färgtonen varierar från bara lite oklart citrongul till orangebrun.

Det finns flera tillverkare som tillhandahåller transparenta gulbruna färger med PY42 som pigment. Ett vanligt namn på dessa färger är Mars gul (Mars yellow). Det som utmärker färgen från Daniel Smith är dess granulation, en egenskap som gör färgen speciell. Det sätt som färgen granulerar på är samma som för de övriga i serien av transparenta järnoxider (både den som kallas Transparent Red Oxide och Transparent Brown Oxide). Granulationen skapas inte, som är brukligt, med ett grynigt mönster på pappret, utan genom att bilda trådar istället.

Som jag ser det är alla moderna ockrafärger lite tråkiga, de är täckande och ger ett platt intryck. Jag använder ogärna sådana färger. Däremot finns det en hel del naturliga ockror att köpa som är mycket trevliga. Tyvärr måste man leta efter dem, nästan alla större tillverkare tillhandahåller endast täckande, platta och i mitt tycke, tråkiga gulockrafärger.

I det här sammanhanget framstår Transparent Yellow Oxide som ett trevligt tillskott i färgpaletten. En syntetisk järnoxidfärg som är transparent och som har karaktär. Jag skulle antagligen inte använda den tillsammans med naturliga färger. Den passar bättre i en miljö där andra moderna färger används.

Jag har nyligen köpt färgen, och har endast använt den i några få målningar, men tycker redan att den är ett bra tillskott i min palett. Prova den, om du som jag, är trött på alla menlösa och intetsägande moderna ockror. Jag tror att du kommer att bli glatt överraskad av färgens goda egenskaper, trots att dessa är konstgjort åstadkomna. Jämfört med naturliga ockrafärger känns Transparent Yellow Oxide färgstark och lite aggressiv. Något som inte nödvändigtvis är negativt.

En transparent färg med gyllene ton
Inte särskilt fläckande

Är detta en blommning?
Orörlig i vatten

Granulerar och lämnar ett bett

Vänster i vått tillstånd, höger torr. Inte mycket skillnad. Något förlorad färgton men samma valör.

Egenskaper

Färg index namn: PY42
Ljustålighet: Utmärkt
Transparens: Transparent
Fläckande: Något
Granulerande: Ja (på sätt och vis)

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x