Krapplack (Madder lake)

krapplack

Äkta krapp är ett rött färgämne som utvinns ur krapproten, I det antika Egypten och i Asien användes krapp för textilfärgning. Det har används i Europa åtminstone sedan medeltiden. Eftersom färgämnet är vattenlösligt måste man göra det olösligt innan det går att använda det som pigment för målarfärg. Därmed får färgen tillägget ”lack” i namnet. Samma sak gäller för andra organiska färger som t.ex karmin och indigo.

Krapplack Efter tre månaders solblekning
Efter tre månaders solblekning

Idag är det svårt att få tag på organiska pigment, de är utbytta mot syntetiska motsvarigheter. Men krapplack finns fortfarande som konstnärsfärg hos Winsor & Newton . Alla andra har övergivit färgen eftersom den inte är ljusäkta. Olika syntetiska pigment har ersatt färgen.

Det finns andra tillverkare, som är mindre kända, som även de har äkta krapplack t.ex.

Winsor & Newtons krapplackfärg heter ”rose madder genuine” och är mycket blek. Alla andra större tillverkare som har en färg som de kallar något med ”madder” (Engelska för krapplack) talar inte sanning, det är inte krapplack, utan någon syntetisk ersättare.

Krapplack är en kallröd färg som tyvärr har brister vad gäller ljustålighet. Den är nästan perfekt primärröd men tyvärr blek vilket gör den lite svåranvänd. Färgen är transparent och inte fläckande och kan vara allt ifrån klar kallröd till nästan brunaktigt oklar beroende på tillverkare.

Krapplack W&N är blek och transparent
W&N är blek och transparent
Krapplack Kan du se var färgen är upplyft?
Kan du se var färgen är upplyft?
Krapplack blommar gärna
Krapplack blommar gärna
Krapplack Fungerar vått i vått sisådär 
Fungerar vått i vått sisådär 
Krapplack Litet bett och ingen granulering
Litet bett och ingen granulering
Krapplacks placering i färgcirkeln
Krapplacks placering i färgcirkeln

Egenskaper

Färg index namn: NR9
Ljustålighet: Dålig
Transparens: Transparent
Fläckande: Nja…
Granulerar: Nej

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Linnea Johansson
Linnea Johansson
2 years ago

Går det att blanda till en riktigt julig röd färg, som amaryllis-röd? Jag har dina rekommenderade 11 startfärger, samt venetian red. Om inte, har du tips på vilken färg jag ska köpa?

Linnea Johansson
Linnea Johansson
Reply to  Erik
2 years ago

Eftersom jag är rätt ny så beställer jag nog ett av dina förslag. Men av ren nyfikenhet hade det varit kul att veta hur du hade gjort för att blanda till den?

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x