Lantbruk – Ganska enkel akvarellövning

akvarellövning

Till den här målningen använder jag faktisk sex olika färger. Det är ovanligt många för mig. Två bruna: bränd sienna och bränd umbra, det går bra att använda bara en av dessa (i så fall bränd sienna) om du vill använda färre färger.

Någon kallröd behövs också, själv använde jag Kinakridon rosa. En blå färg ingår, jag valde ftalo men alla, ej granulerande, blåa färger fungerar, till exempel preussiskt blå eller Indantron.

Vidare behövs en gul färg och eventuellt en grön. Min gula färg är nickel dioxin gul, men du kan använda vilken du vill. Min gröna färg är ftalo, du kan utesluta den om du vill och blanda din ljusgröna med blått och gult istället.


Steg 1

En dramatisk himmel är det första som skall målas. Börja med att blöta himlen med vatten och måla därefter med en rätt så mörk blågrå färg (blå+brun och eventuellt lite rött) fina molnformationer. Om du gör detta flödigt kommer antagligen din bruna att separera något från din blåa färg och fina skillnader i färgton kommer att uppstå. Försök att inte måla hela himlen. De ljusa delarna är lika viktiga som de mörka. Håll gärna en ljus ton ner mot horisonten. Måla runt om byggnaden.

När himlen är färdigmålad låter du den torka innan du börjar måla landskapet, till det ljusgröna använde jag grön+gul men du kan använda blå+gul om du vill, din ljusgröna färg blir i så fall något mindre ren men den fungerar i alla fall. Små mörkgröna träd i bakgrunden, gör inte dessa särskilt rena i färg, de är ju långt borta. Om du vill, måla även en lada (eller två) till höger i bakgrunden.


Steg 2

Måla den mörka åkern mitt i motivet. Färgen till detta blandas med bränd umbra (eller sienna) plus din blåa färg, om blandningen blir för grönaktig, blanda även i lite röd färg. Jag valde att göra denna yta lite mörkare upptill och ljusare nertill. Du kan göra det omvända om du vill, men inte hela åkern i samma nyans.

Spara ut en sträng i mitten som senare skall bli grönt gräs. Det blir fint om du kan schumra det gröna gräset. Tänk även på att måla utsparat gräs i underkant av det bruna fältet. Måla en buske vid sidan om huset med oklar grön färgblandning.


Steg 3

Börja med huset, måla två olika rödbruna (skall efterlikna Falu rödfärg), en ljus (nästan vit) och en något mörkare. Dessa färger skall målas helt platt, de är bara en grundfärg att lägga skugga på senare. Lämna hustaket omålat.

Bränd sienna används som en grundton på det närmaste fältet. Detta är bara en ljus grund för de mörkare färgerna som kommer senare. Jag gjorde denna yta rätt så ljus och la till vatten här och där så att den inte blir helt jämn. Spara gärna ut (schumra) lite omålade ljusa strängar här och där.

När den nymålade ljusbruna färgen har torkat skall du måla ljusgrönt på allt gräs i förgrunden. Både på det mörka fältet och det ljusa längst ner på bilden. Jag använde ftalogrönt med lite gult i men det går lika bra med den blå färgen plus gul.


Steg 4

Lägg skugga på husets gavel. Blått och brunt blandat blir bra för detta. Om du vill, gör några linjer för bräder på gaveln när huset har torkat.

Åkern i förgrunden målas sist. Det här steget är det som alla mindre vana akvarellmålare har bekymmer med, det skall nämligen målas lite hafsigt. Snabba och grova penseldrag med olika bruna färger, allt ifrån nästan orange till svartbrun. Spara ut detaljer, här och där, som skall föreställa strån och ojämnheter i ytan. Låt de olika bruna blanda sig med varandra på pappret.

Gör gärna mindre penselavtryck längst bak och större, grövre längst ner i fältet, det hjälper till för att skapa ett bra perspektiv i målningen.


You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x