Blanda blått och gult

green color mixtures

Att blanda grön färg verkar vålla problem för många. Kanske beror det på att blanda färg i allmänhet är svårt eller så är det så att just gröna färger är besvärliga att få rätt.

När en blå färg blandas med en gul så blir resultatet en grön färg. Men det är rätt så stor skillnad på de olika gröna som kan blandas med olika pigment. Den renaste färgblandningen uppstår när du blandar en ren och kall (grönaktig) blå med en kall gul eftersom de ligger rätt så nära varandra i färgcirkeln, men om du blandar en rödaktig blå med en gulorange blir resultatet betydligt mindre klart.

Som kalla blåa färger brukar jag klassificera Ftaloblå (både röd ton och grön ton), preussisk blå och koboltblå. Koboltblå är egentligen varmare än primärblå men så pass kall att den får hamna i denna kategorin. Det finns även cölinblå, manganblå och koboltturkos men de är så ljusa och mjölkigt oklara att de fungerar tveksamt i gröna färgblandningar. Koboltblå ger en mild grön färgblandning tillsammans med en gul färg, den är nämligen lite vithaltigt oklar. Kalla intensiva blåa färger som Ftaloblå eller preussisk blå ger fina klara gröna blandningar tillsammans med nästan vilken gul som helst.

Varma blåa är fransk ultramarin och indantronblå. Även den mindre vanliga koboltblå djup hamnar i denna kategorin. Gröna färgblandningar med de varma blå och en gul färg ger mindre rent resultat än med de kalla blå. Det blir ofta vackra gröna, som kan göras djupa och intensiva men som inte riktigt är rätt för vårgrön björk.

Rena och klara gröna färgblandningar med ftaloblå, de mörkgröna och gråare gröna är blandade med tillsats av lite röd färg.

Det går att åstadkomma gröna färger med fransk ultramarin men de blir inte så rena
Med koboltblå blir färgerna i målningen ljusa och milda.
Indantron passar bra till målningar med rätt så dunkla gröna färger.

Välj alltså kalla intensiva blå färger som ftalo eller preussisk blå för klara rena gröna blandningar. Välj kobolt för mildare ljusare gröna medan de varma indatronblå och fransk ultramarin passar bra till mörka intensiva gröna som granskog och liknande. Vad gäller gula färger, ger en citrongul klarare färgblandningar än en varmare. Om du vill åstadkomma en klar ljusgrön färg, välj ftaloblå och citron, för dunkla mörka gröna skall du istället välja ultramarin och någon varmare gul.

För att styra graden av oklarhet i blandningen använder gärna konstnärer röd färg. Den röda färgen skall vara kall, t.ex. kinakridonrosa eller alizarin. Detta gör man även för att skapa mörkgröna färger, mer info om röd färg i gröna färgblandningar kommer senare.

You may also like...

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Annette
Annette
11 months ago

Jag är jätteglad att jag hittat till din blog. Lär mig massor! Tack för att du delar med dig!!!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x