Mayagul (PY223)

mayan yellow

Mayagult är en av flera färger som har sina rötter i mayakulturen. Precis som mayablått är den gula färgen framställd, i en komplicerad process, från indigoväxten tillsammans med palygorskit. För mer än tusen år sedan kunde mayafolket producera en hållbar och vacker gul färg.

Några mindre tillverkare av akvarellfärgen kan du leta upp på nätet, den enda av de större verkar vara Daniel Smith. Den japanska Turner har en färg de kallar Mayan Yellow men den är i själva verket något annat. Tyvärr kan man inte lita på färgnamn, tillverkarna av konstnärsfärg tar sig stora friheter när de namnger sina färger.

Mayagul har en färg som är varmt mellangul, som rikligt utspädd verkar den kallare, och med tjockt målad färg blir den oklar och nästan orange. Alla tillverkare, som jag har sett, beskriver färgen som transparent men i själva verket är den rätt så täckande. Mayagul är mycket ljustålig och extremt ovillig i vatten, den vill inte röra sig alls i en våt yta. Färgen lämnar inte något bett och kan inte blomma.

Precis som mayablå upplever jag den som klistrig och seg innan den är väl utspädd med vatten. Om du försöker göra en jämn lavering med mayagult kommer du att bli besviken, varje penseldrag blir synligt som en mörkare sträng, dess motvillighet att flyta i vatten är anledningen. Färgen har en mjölkig vithet som uppenbarar sig när den målas tjockt.

Nedanstående blandningsprov är gjorda genom att de olika färgerna är målade på ett blött papper på motsatta sidor. Pappret lutas sedan så att färgen blandas utan att använda pensel. Mayagul ger fina färgblandningar både mot det gröna och orangea hållet. I det första exemplet är den gula blandad med Indantronblå. Det andra provet är med Perylene Maroon. Båda färgerna är svarthaltiga men ger fina gröna och orangea tillsammans med Mayagult. Lägg märke till att den gula färgen flyter ovanpå den blåa och röda.

Mayagult har så många egenskaper som är annorlunda än moderna färger att jag ogärna använder dem i samma målning. Jag föredrar att använda den tillsammans med andra bångstyriga färger som genuina jordfärger och mineralfärger. I ett sådant sammanhang blir färgen en tillgång, medan blandad med moderna färger är den mera en belastning.

Sammanfattningsvis kan man säga att mayagul är en rätt så täckande lite oklart mjölkig färg som trivs bäst med liknande färger men som sticker ut i en målning tillsammans med moderna färger. Dess lite sega konstens gör den orörlig i vatten. Det är inte möjligt att göra en helt jämn yta med Mayagult, men färgen är mycket hållbar och bleks inte i solljus.

Information

Färg index namn: PY223
Ljustålighet: Mycket god
Transparens: Halvopak
Fläckande: Något
Granulerar: Nej

jordkällare i Toscana
Målningen av en jordkällare i Toscana är gjord med Mayan Yellow, Azurite Genuine, Burnt Tiger’s Eye Genuine and Serpentine Genuine på Arches 300 gr. grov gräng.
Mayagul är rätt så täckande
Mayagul är rätt så täckande
Mayagul  Något fläckande
Något fläckande
Mayagul  Et försök till blomning resulterade bara i en ljus fläck i nedre vänstra hörnet.
Ett försök till blomning resulterade bara i en ljus fläck i nedre vänstra hörnet.
Mayagul  Totalt orörlig i en våt yta
Totalt orörlig i en våt yta
Mayagul  Ingen granulering och inget bett
Ingen granulering och inget bett
Mayagul  Vänster är nymålad höger är torr, ingen skillnad.
Vänster är nymålad höger är torr, ingen skillnad.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x