Obränd Umbra

raw umbra

Ursprunget för namnet ”umbra” är omtvistat, många menar att det har sitt ursprung i det latinska ordet ”umbra” som betyder skugga, medan andra hävdar att namnet kommer från Umbrien, en bergig del av centrala Italien därifrån pigmentet ursprungligen utvanns.

Umbra består som alla andra ”jordfärger” till största delen av järnoxider och hydroxider men det som skiljer umbra från de andra är mängden manganoxid och -hydroxdid, 5 till 20 %, som ger upphov till den oklara och mörkare färgtonen. Som alla färger som innehåller mangan och oxider av mangan är umbror lätt giftiga, undvik hudkontakt och ät inte av färgen.

Naturlig umbra har en färgton som är mycket oklart gulaktig eller oklart gröngul. Färgtonen hos obränd umbra skiljer sig åt mycket bland olika tillverkare, de flesta har en obränd umbra som är oklart gulaktig, som en smutsig obränd sienna medan andras umbra är mörkare och rödare, en del av tillverkarna har en umbra som är grönaktig och andras är mera neutral, nästan som en ljus sepia.

Nästan alla tillverkare anger pigmentet till PBr7 som skall vara en naturlig järnoxid, men det finns tillverkare som använder PR101 och andra som blandar sin umbra med olika pigment, variationen av olika obrända umbror är så stor att det inte går att kalla dem för samma färg, de är alla radikalt olika varandra.

De flesta anger sin färg som halvtransparent, andra som transparent. Alla färgerna som har Pbr7, PY42 eller PR101 är fullt ljusäkta men alla andra egenskaper kan skilja sig en hel del från varandra, en del granulerar mycket, andra inte alls. En del lämnar ett bett medan andra inte gör det. Somliga färger fläckar pappret medan andra är lätta att tvätta bort.

Precis som med bränd och obränd sienna är alla umbror från olika tillverkare så olika, både vad gäller färg såväl som egenskaper att det inte går att säga att umbra är en bra eller dålig färg, du måste jämföra de olika för att komma till en slutsats, alla blandade färger som består av flera olika pigment är helt ointressanta för mig, särskilt de som inte innehåller någon ”jordfärg” alls, t.ex. den från Lukas som de har blandat med rött gult och svart, eller ”Raw Umber Violet” från Daniel Smith som är en umbra med lite rödviolett iblandat. Det är som att sälja konserverad gröt, en fullständig löjlig och onödig produkt.

Talens Rembrandt ”Greenish umber”, och Ottossons färgmakeri ”Rå Umbra” sticker ut eftersom de är tillverkade av manganoxid, inte PBr7 utan PBr8. Båda är vackra, mycket oklara, gulaktiga färger som granulerar.

Några tillverkare:

(Alla färger som heter något med “umbra” utan att specifikt ange att det är bränd umbra har jag placerat i den här kategorin)

OLD HOLLAND
Raw Umber

OLD HOLLAND
Raw Umber
PBr7

OLD HOLLAND
Green Umber

OLD HOLLAND
Green Umber
PB15:2, PBk7, PBr7, PG23, PG7

SCHMINCKE
Raw Umber

SCHMINCKE
Raw Umber
PBr 7

SCHMINCKE
Green Umber

SCHMINCKE
Green Umber
PBr7

SHINHAN
Raw Umber

SHINHAN
Raw Umber
PR101

SHINHAN
Umber

SHINHAN
Umber
PBr7

WINSOR & NEWTON COTMAN
Raw Umber

WINSOR & NEWTON COTMAN
Raw Umber
PBr7, PY42

WINSOR & NEWTON
Raw Umber

WINSOR & NEWTON
Raw Umber
PBr7

DALER ROWNEY
Raw Umber

DALER ROWNEY
Raw Umber
PBr7

DANIEL SMITH
German Greenish Raw Umber

DANIEL SMITH
German Greenish Raw Umber
PBr7

DANIEL SMITH
Raw Umber Violet

DANIEL SMITH
Raw Umber Violet
PBr7, PV19

DANIEL SMITH
Raw Umber

DANIEL SMITH
Raw Umber
PBr7

SENNELIER
Raw Umber

SENNELIER
Raw Umber
PBr7

M. GRAHAM
Raw Umber

M. GRAHAM
Raw Umber
PBr 7

LUKAS 1862
Raw Umber

LUKAS 1862
Raw Umber
PY155 PR176 PBk7

HOLBEIN
Raw Umber

HOLBEIN
Raw Umber
PBr7 PY42

ST PETERSBURG
Umber

ST PETERSBURG
Umber
BY32, PBk7, PBr7

MAIMERIBLU
Raw Umber

MAIMERIBLU
Raw Umber
PBk7

DaVinci
Raw Umber

DaVinci
Raw Umber
PBk7

DaVinci

DaVinci
Raw Umber Natural
PBr7

TALENS REMBRANDT
Greenish umber

TALENS REMBRANDT
Greenish umber
PBr8

TALENS REMBRANDT
Transparent oxide umber

TALENS REMBRANDT
Transparent oxide umber
PY42, PR101, PBk11

TALENS VAN GOGH
Raw umber

TALENS VAN GOGH
Raw umber
PR101, PBk6

OTTOSSONS FÄRGMAKERI
Rå Umbra

OTTOSSONS FÄRGMAKERI
Rå Umbra
PBr8

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Rickard
Rickard
11 months ago

Innehåller pigmentet PBr7 alltid mangan- och hydroxid, eller specifikt för obränd umbra?

Har kikat på den karaktärsfulla och vackra Monte Amiata Natural Sienna som har samma pigment, är den också lätt giftig?

Stort tack på förhand!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x