Transparent red oxide

Red Iron Oxide

Det finns många tillverkare av färgen som kallas Red Oxide eller Red Iron Oxide, ibland med tillägget transparent till namnet. Gemensamt för dem alla, och ytterligare fler med andra namn, är pigmentet PR101 som är syntetisk järnoxid. Flera tillverkare kallar i stort sätt samma färg för bränd sienna, umbra eller mars röd.

Gemensamt för alla färger med namnet röd oxid, är färgernas relativa transparens, medan färgtonen skiljer sig rätt så mycket från varandra. Olika järnoxid färger kan vara allt ifrån lysande orange eller till och med lite gulaktig, till mera brun och smutsiga och en del till och med kan ha oklart violett färgton. Därför är färger med namnet röd oxid inte samma, tvärt om, de kan vara mycket olika.

Den här texten handlar om Transparent red oxide från Daniel Smith. Färgen ingår i en serie med totalt tre färger som alla heter transparent oxide, nämligen gul, röd och brun. Den bruna varianten är redan behandlad, den gula kommer senare.

Precis som Transparent Brown oxide granulerar Transparent Red oxide genom att bilda trådar, inte med den grynighet som brukar utmärka granulerande färger. Granuleringen för den röda varianten är något mindre än hos den bruna. Färgen är också motvillig vått i vått. En överraskande egenskap hos brown oxide är att den är radikalt olika i vått och torrt tillstånd, en egenskap som inte gäller för red oxide som beter sig mera ”normalt”.

Nymålad Transparent red oxide.
Samma färg som torr, inte stor skillnad
Transparent Brown oxide nymålad.
Mycket annorlunda som torr

Transparent Red oxide kan ersätta bränd sienna. En bränd sienna som är gjord med pigmentet PR101 är oftast mycket lik Transparent Red oxide. Skillnaden ligger främst i granulationen och därmed färgens oförmåga att flyta ut i en blöt pappersyta. Så om du är vän av bränd sienna från till exempel W&N, kan kanske en granulerande variant av en snarlik färg vara intressant att testa.

Transparent Red oxide är en trevlig färg. Pigmentet är mycket ljuståligt. Den har en tilltalade orangebrun färgton som i stort sätt är samma i blött och torrt tillstånd. Om du är en vän av färger som beter sig lite oväntat är färgen en tillgång, man vet aldrig när den blir trådig. En vad du tror skall bli en fin och jämn övergång vått i vått bildar efterhand en trådig kant som du kan se i första färgprovet nedan.

Färgton och transparens.
Rätt så fläckande.
Följer inte med i vattent.
Ett bett kan skönjas.
Knappast någon blommning.

Färg index namn: PR101
Ljustålighet: Utmärkt
Transparens: Transparent
Fläckande: Lite
Granulerande: Ja (på sätt och vis)

Transparent Red oxide i färgcirkel

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x